Hlavní obsah

Nezaměstnanost v EU je nejnižší od finanční krize

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná míra nezaměstnanosti v Evropské unii v listopadu klesla na 7,3 procenta a je tak nejnižší od října 2008, kdy propukla finanční krize. Nejnižší nezaměstnanost dál zůstává v Česku, nejvyšší je v Řecku, informoval v úterý Eurostat.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nezaměstnanost v EU

Článek

Česko s mírou nezaměstnanosti 2,5 procenta s odstupem vévodí žebříčku před Maltou a Německem (obě země 3,6 procenta). Nejvyšší nezaměstnanost nadále trápí Řecko, kde je bez práce přes 20 procent lidí, následuje Španělsko (16,7 procenta), Kypr a Itálie s 11procentní nezaměstnaností.

Průměrná nezaměstnanost klesla i v zemích platících eurem, oproti říjnu o desetinu  procentního bodu na 8,7 procenta a byla tak nejnižší od ledna 2009.

V celé EU bylo v listopadu bez práce 18,12 miliónu osob, z toho 14,26 miliónu v eurozóně. V porovnání s říjnem se počet lidí bez práce snížil v EU o 155 tisíc a v eurozóně o 107 000.

Český úřad práce, který používá odlišnou metodiku, v pondělí zveřejnil data za prosinec. Podle nich nezaměstnanost v ČR mírně stoupla na 3,8 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám