Hlavní obsah

Nezaměstnanost klesla na 9,4 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nezaměstnanost v ČR klesá už druhý měsíc v řadě. V březnu se snížila na 9,4 procenta z únorových 9,6 procenta. Bez práce na konci třetího měsíce bylo 540 456 lidí, což je o 14 590 méně než v únoru. Údaje v pátek zveřejnilo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Článek

"Za poklesem nezaměstnanosti letos stálo zahájení sezónních prací tak, jak je v březnu obvyklé. Nové pracovníky mimoto přijímá také řada podniků zpracovatelských odvětví, které buďto s výrobou teprve začínají, nebo již nestačí na zvýšenou poptávku reagovat na rozdíl od loňska hledáním vnitřních zdrojů," reagoval na čísla ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Doplnil, že nezaměstnanost je stále jedním z hlavních problémům čeksé ekonomiky, který vláda efektivně neřeší.

Ministerstvo práce připomnělo, že v porovnání se stejným měsícem v roce 2004 je nyní bez práce o 19 366 lidí méně.

Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance předpovídá, že pokles nezaměstnanosti bude pokračovat v dubnu ještě intenzivněji. "Na jedno volné pracovní místo v březnu připadalo jen 10,1 uchazeče. To je nejlepší výsledek od srpna 2002," uvedla analytička.

Nejnižší míra nezaměstnanosti je stále v Praze a okolí a také v Mladé Boleslavi a v Českých Budějovicích. Bez práce je tu kolem tří procent práceschopných lidí. Na druhou stranu v okresech jako je Jeseník, Karviná nebo Most dosahuje nezaměstnanost asi dvaceti procent.

Seznam všech volných míst lze najít na internetu

Lidé, kteří chtějí získat nové pracovní místo, se mohou na aktuální nabídku volných míst registrovaných na úřadech práce po celé republice podívat, kdy chtějí. Nemusejí kvůli tomu osobně dojíždět na úřad práce. Pokud mají přístup k počítači s internetem, stačí zadat adresu: portal.mpsv.cz.

"Chceme, aby i lidé, kteří žijí ve vzdálenějších místech od úřadů práce, si mohli najít vhodné místo a aby měli aktuální informace. Není třeba, aby čekali nějakých 14 dnů, než zase zajdou na úřad práce. Mohli by tak ztratit řadu zajímavých nabídek," řekl Petr Hortlík z úřadu práce v Ústí nad Orlicí.

Zájemce o práci, který se prostřednictvím počítače zaregistruje, může pak aktuální nabídky dostávat například na svůj e-mail.

Reklama

Související témata:

Související články

Nezaměstnanost se opět mírně zvýšila

Nezaměstnanonost v ČR se v lednu opět mírně zvýšila. Zatímco na konci loňského roku dosahovala 9,5 procenta, letos v lednu to bylo 9,8 procenta. Za měsíc...

Výběr článků

Načítám