Hlavní obsah

Němečtí strojvůdci stávkují za sedmdesátitisícový bonus a zkrácení pracovní doby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na německé železnici začala v úterý večer stávka strojvedoucích nákladních vlaků společnosti Deutsche Bahn (DB), ke kterým se v noci na středu přidají jejich kolegové z osobní dopravy. Protest, kterým se odbory GDL snaží vymoci vyšší mzdy a kratší pracovní dobu, potrvá do pátečního večera.

Foto: Brandt Marcus, ČTK

Vývěsní tabule na hamburském hlavním nádraží upozorňují na nadcházející stávku Svazu německých strojvůdců (GDL).

Článek

Odbory GDL se stávkou snaží domoci mimo jiné zkrácení pracovní doby z 38 na 35 hodin týdně při plné mzdě. Svaz požaduje rovněž zvýšení mezd o 555 eur (13 600 Kč) měsíčně a vyplacení jednorázové protiinflační prémie 3000 eur (73 400 Kč).

Dráhy tyto požadavky odmítají, protože by to podle nich zvýšilo náklady na personál o 50 procent. Jako kompromis navrhují zvýšení mezd o 11 procent a jednorázový bonus 2850 eur (69 700 Kč). Podle DB si strojvedoucí ročně vydělají i s příplatky a bonusy 45 000 až 56 000 eur (až 1,36 milionu Kč).

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Jindy obsazené kolejiště před hlavním nádražím ve Frankfurtu nad Mohanem zelo prázdnotou. (9. ledna 2024)

Stávka v nákladní dopravě začala v úterý v 18:00. Od středečních 2:00 se protest rozšíří i na městské, regionální a dálkové vlaky osobní dopravy. Při předchozích dvou stávkách v listopadu a prosinci nevyjelo asi 80 procent spojů, situace bude nyní podobná.

Přechody v Božím Daru a Vejprtech byly kvůli protestu německých zemědělců neprůjezdné

Evropa

Kvůli stávce budou odřeknuty i některé spoje z Česka. České dráhy (ČD) uvedly, že vlaky EuroCity mezi Prahou a Berlínem budou končit v Drážďanech, odkud se také budou vracet zpět do české metropole. Noční vlaky z Prahy přes Lipsko do Curychu jízdu ukončí již v Děčíně.

Dráhy se na poslední chvíli pokusily stávku odvrátit, pracovní soud ve Frankfurtu ale v pondělí rozhodl, že odbory GDL mohou protest uspořádat. DB se proto odvolaly k zemskému soudu, který o věci zatím jedná.

Němečtí strojvedoucí vstupují do stávky, nevyjedou tisíce vlaků

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám