Hlavní obsah

Německá vláda po krachu cestovky zachraňuje aerolinky Condor, půjčí jim 10 miliard

– Berlín • Aktualizováno

Německá vláda poskytne aerolinkám Condor státní půjčku ve výši 380 milionů eur (9,8 miliardy korun), napsala agentura DPA. Přepravci zkrachovala mateřská společnost Thomas Cook a hrozilo, že ke dnu půjdou i aerolinky. Překlenovací úvěr má zajistit pokračování provozu aerolinek a ochránit pracovní místa.

Foto: Stefanos Rapanis, Reuters

Aerolinky Condor

Článek

Spolkový ministr hospodářství Peter Altmaier (CDU) považuje půjčku pro Condor za základ dobré perspektivy pro letce. Pomůže to podle něj udržet „mnoho pracovních míst“ pro téměř pět tisíc zaměstnanců. Státní pomoc nicméně ještě musí schválit Evropská komise.

„Condor je zisková společnost, takže naše rozhodnutí bylo založeno na ekonomických faktorech, nikoli na politických kritériích,“ řekl Altmaier.

Ministerstvo očekává, že se pro aerolinky najde investor, uvedl státní tajemník Ulrich Nussbaum. Šéf podniku Ralf Teckentrup agentuře DPA řekl, že firma už zahájila rozhovory se solventními zájemci.

V současné chvíli je v zahraničí 240 tisíc pasažérů, které aerolinky Condor přepravily do letovisek.

Zadlužená britská společnost Thomas Cook, která patří k největším cestovním kancelářím na světě, začátkem týdne vyhlásila bankrot. Aerolinky Condor, které provozují zhruba 40 letadel, následně oznámily, že budou pokračovat v činnosti, a požádaly německou vládu o překlenovací úvěr.

Reklama

Související témata:

Související články

Šéfy Thomase Cooka vyšetřují kvůli krachu

Vrcholní manažeři cestovní kanceláře Thomas Cook čelí ve Velké Británii vyšetřování v souvislosti s krachem jedné z nejstarších cestovek světa. Jsou také...

Hotely vyhazovaly klienty Thomase Cooka na ulici

Někteří britští turisté si stěžují, že byli v důsledku krachu cestovní kanceláře Thomas Cook vyhozeni z hotelu, kde právě pobývali. Informují o tom některá...

Výběr článků

Načítám