Hlavní obsah

Německá ekonomika po propadu loni vzrostla o 2,7 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Německá ekonomika vzrostla v minulém roce o 2,7 procenta. V předběžné zprávě to v pátek uvedl spolkový statistický úřad. Předloni největší ekonomika v Evropě propadla o 4,6 procenta v důsledku negativních dopadů pandemie covidu-19.

Foto: Volkswagen

Výrobní závod Volkswagenu ve Wolfsburgu

Článek

"Navzdory pokračující pandemické situaci a rostoucím problémům v dodavatelských řetězcích se německá ekonomika dokázala zotavit z předloňského poklesu, ačkoli hospodářský výkon se ještě nevrátil na předkrizovou úroveň," uvedl statistický úřad. Upozornil, že ve srovnání s rokem 2019 byl objem HDP loni ještě nižší o dvě procenta.

Statistický úřad podle agentury DPA rovněž uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí německá ekonomika podle předběžných údajů proti třetímu kvartálu klesla. Podrobnější údaje o vývoji ve čtvrtém čtvrtletí zveřejní úřad 28. ledna.

Loňský růst HDP o 2,7 procenta sice odpovídá předchozím odhadům analytiků, přesto Německo loni zaostávalo za ostatními velkými evropskými ekonomikami v uzdravování z pandemie. Zemi trápily zejména nedostatečné dodávky ve výrobě a nejvyšší inflace za posledních 30 let.

Rozdíl v růstu ekonomiky oproti zemím jako Francie, Itálie a Španělsko bude podle agentury Bloomberg markantní. Analytici totiž odhadují, že tyto země oznámí koncem měsíce růst HDP o 4,5 procenta a více.

Inflace v Německu je nejvyšší od roku 1993

Ekonomika

Růstu významně pomohl BioNTech

Světlým bodem německé ekonomiky byla loni společnost BioNTech, která ve spolupráci s americkou firmou Pfizer vyrobila účinnou vakcínu proti covidu-19. Podle ředitele německého makroekonomického institutu IMK Sebastiana Dulliena se firma z Mohuče podílela na celkovém růstu HDP půlprocentním bodem.

V predikci na tento rok očekává, že HDP poroste zhruba o 4,5 procenta. "Očekáváme, že narušení dodavatelského řetězce se v průběhu roku zmírní, což umožní dohnat produkci. Zároveň spotřebitelé chtějí utratit významnou část svých úspor, pokud to pandemie dovolí. To mě utvrzuje v přesvědčení, že ekonomika bude mít dobrý rok,“ citovala agentura Bloomberg Dulliena.

Říjnová prognóza spolkové vlády počítá letos s nárůstem HDP o 4,1 procenta. Svaz německého průmyslu (BDI) nicméně tento týden předpověděl, že HDP se zvýší pouze o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám