Hlavní obsah

Nelegální práci cizinců budou kontrolovat i celníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nelegální zaměstnávání cizinců budou od října kromě cizinecké policie a úřadů práce kontrolovat i celníci. Je to jen další z povinností, které celníci mají poté, co země vstoupila do EU a oni se stáhli z hranic do vnitrozemí.

Foto: KÚ Plzeňského kraje

Vesnicí Plzeňského kraje se staly Konstantinovy Lázně

Článek

"Celníci budou moci vstupovat na pracoviště kontrolovaných osob, požadovat předložení dokladů svědčících legálnímu zaměstnání, jako jsou povolení k zaměstnání, pracovní nebo obdobné smlouvy, zjišťovat totožnost kontrolovaných osob nebo vyžadovat povolení k pobytu," sdělil Novinkám mluvčí Generálního ředitelství cel Jiří Barták.

Celníci budou všechny údaje, které zjistí, dávat úřadům práce. Ty kontroly prováděly dosud. "Cizinecká policie a úřady práce o svou činnost tímto nepřijdou, je to spíš takové rozšíření kontrol," vysvětlil Barták. Celníkům k tomu dává právo zákon o státní kontrole.

Kontrola řidičů z povolání

Většina celníků přešla se vstupem do EU z hranic do vnitrozemí. Vzhledem k tomu, že Česko je obklopeno zeměmi EU, není jich na hranicích potřeba tolik jako před vstupem. Také většina zboží, která se z ČR vyváží, jde do zemí Unie, stejně tak dovážené zboží.

Nejvíce povinností přešlo nově na celníky od května. Kontrolují dálniční nálepky na autech nebo například to, jak řidiči z povolání dodržují bezpečnostní přestávky. 

Jejich povinností je i sběr údajů o zahraničním obchodě, z nichž potom Český statistický úřad vytváří údaje o deficitu obchodu. Firmy, které vyvezou do zemí Unie zboží za více než 4 milióny korun nebo dovezou zboží za více než dva milióny korun, musí každý měsíc údaje o těchto obchodech předávat právě celní správě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám