Hlavní obsah

Největší zastoupení na webu s nevyhovujícími potravinami má Tesco

Praha

Nejvíce nejakostních, falšovaných či nebezpečných potravin, které jsou zveřejněny na novém seznamu www.potravinynapranyri.cz, pochází z prodejen Tesco, Kaufland a Ahold. Vyplývá to z údajů zveřejněných na portálu Potravinynapranyri.cz, který provozuje ministerstvo zemědělství (MZe) spolu se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nový web byl zprovozněn 10. července a nyní obsahuje údaje o 356 nevyhovujících potravinách. Na společnost Tesco Stores ČR připadá 44 zveřejněných potravin. O druhou pozici se s 24 potravinami dělí společnosti Ahold a Kaufland, za kterými následují řetězce Penny Market a Spar (shodně 23 potravin).

Z celkového počtu 356 zveřejněných potravin jich 227 spadá do kategorie nebezpečných, protože obsahovaly například alergeny, roztoče či plísně. Dalších 71 potravin bylo falšovaných. Nejakostních potravin SZPI zatím zveřejnila 58. Podle mluvčího SZPI Pavla Kopřivy mají lidé o tyto informace velký zájem.

Výrobci a prodejci se podle MZe pod tlakem konkurenčního boje a ve snaze o udržení marží často uchylují k nabízení nejakostních, falšovaných, ale také nebezpečných potravin. Nejčastěji inspektoři odhalují potraviny s nepřiznanými levnými náhražkami a také klamání při označování výrobků v prodejně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám