Hlavní obsah

Nejlepším městem k životu zůstává Vídeň, Praha dominuje střední a východní Evropě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň je už poosmé celosvětově nejlepším městem pro život. Nejhůře ze srovnání vyšla irácká metropole Bagdád kvůli špatné bezpečnostní situaci i infrastruktuře. Vyplývá to z nejnovějšího žebříčku, který sestavuje konzultační společnost Mercer. Praha si v něm udržela 69. místo a je na tom nejlépe ze všech měst střední a východní Evropy.

Foto: Profimedia.cz

Moderní část Vídně. Na snímku Vienna International Center.

Článek

Průzkum hodnotí celkem 231 měst. Při sestavování žebříčku vychází Mercer z desítek kritérií – hodnotí například politickou stabilitu, úroveň zdravotní péče, kriminalitu, možnosti rekreace nebo kvalitu dopravy v dané lokalitě.

V první desítce zůstávají západoevropská města, jako jsou Curych, Mnichov nebo Kodaň, nově se na desátém místě umístila Basilej. Vystřídala tak na této pozici australské Sydney.

Mercer řadí Prahu do středo- a východoevropského regionu, kde zaujímá první příčku, celkově 69. Následují slovinská Lublaň (76.), maďarská Budapešť (78.), litevský Vilnius (81.) a polská Varšava (také 81.).

Pohoršily si Brusel a Istanbul

Naopak globální centra, jako jsou Londýn, Paříž, Tokio a New York, se opět nedostala ani mezi nejlepších 30 a zaostávají za většinou velkých měst Německa, Skandinávie, Kanady, Nového Zélandu a Austrálie.

Nejlepších deset měst podle kvality života z žebříčku pro rok 2017
POŘADÍMĚSTOSTÁT
1.VídeňRakousko
2.CurychŠvýcarsko
3.AucklandNový Zéland
4.MnichovNěmecko
5.VancouverKanada
6.DüsseldorfNěmecko
7.FrankfurtNěmecko
8.ŽenevaŠvýcarsko
9.KodaňDánsko
10.BasilejŠvýcarsko
Zdroj: Mercer

O šest míst se na 27. místo kvůli teroristickým útokům propadl Brusel, o 11 míst si na 133. místo pohoršil kvůli politické nestabilitě Istanbul.

V rámci Evropy se podle průzkumu nejhůře žije v Sarajevu (171. místo), v Tiraně (188) a v Minsku (189).

Celosvětově je kromě Bagdádu nejhorším městem pro život středoafrické Bangui, hlavní město Haiti Port-au-Prince, jemenské hlavní město Saná nebo súdánský Chartúm. Na sedmém místě od konce je syrský Damašek.

Reklama

Výběr článků

Načítám