Hlavní obsah

Nejabsurdnějším bankovním poplatkem je ten za předčasně splacený úvěr

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedmý ročník ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek zná svého vítěze. Stal se jím poměrně suverénně poplatek za předčasně splacený úvěr. Celkem se do tohoto ročníku zapojilo 49 779 nespokojených bankovních klientů. Novinky jsou generálním mediálním partnerem ankety.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Klienty evidentně irituje, že se stále mluví o hrozbě nesplácení úvěrů, ale když chce úvěr klient splatit dřív, dostane pořádně za uši,“ uvedl Patrik Nacher ze serveru bankovnipoplatky.com. Podle Nachera zákon o spotřebitelském úvěru již zabraňuje neadekvátním pokutám za předčasné splacení půjčky, maximálně jde o jedno procento z dlužné částky.

„Věc má však podle mě ještě jeden přesah – lidé, ač třeba neekonomicky vzdělaní, citlivě vnímají, že oni jsou schopni vrátit peníze dřív, ale vidí, že ti, co poučují, tedy politici, řídí státy takovým způsobem, že se dluh nesplácí vůbec a ten se tak jen valí a oddaluje,“ dodal Nacher s tím, že v tomto kontextu je pak onen vítězný poplatek vskutku absurdní.

Výsledky finálového kola
1.poplatek za předčasně splacený úvěr
2.poplatek za zjištění zůstatku přes bankomat
3.poplatek za výpis z účtu zaslaný elektronickou cestou
4.poplatek za vložení dalších údajů do příkazu k úhradě
5.poplatek za vedení účtu zemřelého klienta
Zdroj: bankovnipoplatky.com

Do 30. listopadu 2011 měli šanci ovlivnit strukturu navrhovaných bankovních poplatků všichni nespokojenci tím, že nominovali poplatek, který považovali za absurdní. „Z těchto nominací jsme sestavili tabulku 15 poplatků, které byly nominovány nejčastěji,“ připomněl Nacher.

Počínaje 1. prosincem začalo dvoukolové hlasování. V prvním kole, jež skončilo 31. ledna, vybrali hlasující pět nejabsurdnějších poplatků, které získaly největší počet hlasů. Z pěti nejžhavějších kandidátů pak vzešel první březnový den celkový vítěz.

Nejabsurdnější bankovní poplatky za roky 2005–2010
2005poplatek za příchozí platbu
2006poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky
2007poplatek za vedení běžného účtu
2008poplatek za nadměrný vklad
2009poplatek za vklad na přepážce na vlastní účet
2010poplatek za výběr na přepážce z vlastního účtu
Zdroj: bankovnipoplatky.com

„Anketa by kromě zjištění postojů bankovních klientů měla do jisté míry vyvinout tlak na banky při změně jejich poplatkové politiky, což se v posledních letech také děje,“ doplnil Nacher.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám