Hlavní obsah

Nejabsurdnější poplatek je za výběr z bankomatu vlastní banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítězem ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek se stal poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky. Rozhodlo o tom téměř 2500 hlasů od čtenářů serveru Bankovnipoplatky.com. Poplatek za výběr z bankomatu vlastní banky obdržel 24 procent hlasů.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jako druhý v pořadí se umístil poplatek za potvrzení o zůstatku úvěru za účelem jeho splacení s dvaceti procenty a třetí místo obsadil poplatek za změnu oznámením banky s 19 procenty hlasů.

Čtvrtou příčku obsadil poplatek za dotaz úřední osoby, pátým nejabsurdnějším poplatkem hlasující zvolili poplatek za nedočerpání úvěru. Na dalších pozicích se ještě objevily poplatky za vedení běžného účtu, za sdělení zapomenutého PIN a za sjednání úvěru.

"Výsledky ankety přesně zobrazují nálady klientů, kterým přijde absurdní platit za výběr z bankomatu vlastní banky. Právě proto, že klienti už tento poplatek u nových smluv neplatí nebo tento poplatek neuplatňují nové banky na trhu. Tento poplatek je o to absurdnější, že stále přežívá u tzv. starých smluv o vedení běžného účtu. Mnoho lidí tak ani neví, že tento poplatek platí, ale přitom nemusí, pokud by uzavřeli novou smlouvu," komentoval výsledky ankety její zakladatel a zároveň poslanec hnutí ANO Patrik Nacher.

Co stojí vložit peníze do banky? Klidně i několik stovek

Finance

Poplatek pět korun za výběr z bankomatu vlastní banky vybírá podle serveru stále UniCredit Bank nebo ČSOB. Na začátku hlasování vybírala poplatek pět korun i Česká spořitelna, která však tento poplatek v průběhu ankety zrušila.

500 Kč za vytisknutý papír

Poplatek za potvrzení o zůstatku úvěru za účelem jeho splacení, které obnáší vytisknutí jednoho listu papíru, činí až 500 korun. Poplatek lze najít v sazebnících bank pod pojmem „vyhotovení bankovní informace či potvrzení na vlastní žádost klienta“. Za vystavení potvrzení na žádost tak klient uhradí u UniCredit Bank 500 Kč, u Monety 200 korun, u Raiffeisenbank 500 korun a u Hypoteční banky rovněž 500 korun, uvedl server.

Banky se ospravedlňují, že jsou zpoplatněná potvrzení vystavována na vlastní žádost klienta. Ve skutečnosti klientovi nic jiného nezbývá, pokud potřebuje splatit předčasně úvěr, například v případě prodeje nemovitosti.

Poplatek za změnu oznámením banky se platí například při mimořádné splátce části hypotečního úvěru.

Anketa

Který z bankovních poplatků vám přijde nejabsurdnější?
Výběr z bankomatu vlastní banky
88,7 %
Potvrzení o zůstatku úvěru za účelem splacení
8,9 %
Poplatek za změnu oznámením banky
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5025 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám