Hlavní obsah

Nečas: Elektřina tolik nezdraží díky zdanění solárních elektráren

Praha

Zdražení elektřiny v příštím roce vláda omezí zavedením srážkové daně na solární elektrárny ve výši 26 procent a prodejem emisních povolenek. Elektřina pro domácnosti a podniky by tak neměla zdražit o více než 5,5 procenta. Na tiskové konferenci po jednání kabinetu to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Srážková daň by státu v příštím roce měla podle Nečase přinést asi 4,2 miliardy korun. Výnosy z prodeje emisních povolenek vydělají 4,8 miliardy korun. Vláda také zvýší poplatek za vynětí půdy, na níž jsou solární panely umístěny, ze zemědělského fondu, což přinese 1,7 miliardy korun. Zhruba jedna miliarda pak půjde ještě na kompenzaci zdražení elektřiny ze státního rozpočtu.

Srážková daň se má týkat solárních zdrojů s instalovaným výkonem nad 30 kW. Nedotkne se ale střešních panelů pro využití v domácnosti.

Zdražení elektřiny v příštím roce hrozí kvůli prudkému rozvoji fotovoltaických elektráren a vyššímu příspěvku na výrobu elektřiny z těchto zdrojů. Poslední odhady Energetického regulačního úřadu (ERÚ) hovořily o zdražení elektřiny pro domácnosti o asi 12 procent a pro podniky o zhruba 17 procent. Do konce roku by se podle ERÚ mělo připojit kolem 1600 megawattů instalovaného výkonu solárních elektráren.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám