Hlavní obsah

Natural za 14 dní podražil o 60 haléřů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Ceny benzínu začínají po několika měsících stagnace šplhat vzhůru. Podle společnosti RR-Auto, která monitoruje ceny u benzínek, průměrná cena Naturalu 95 vzrostla za posledních 14 dní téměř o 60 haléřů na 26,57 koruny za litr. Naopak nafta nepatrně zlevnila na 24,34 koruny.

Foto: Patrik Pařízek

Při tvořivých dílnách jsou zapojeny i mimovýtvarné aktivity jako sportovní hry, dramatické nebo taneční.

Článek

Největší zdražení se projevilo v hlavním městě, kde se průměrná cena naturalu za poslední dva týdny zvedla o 1,16 koruny na 27,75 koruny za litr. O více než 60 haléřů na 26,70 koruny podražil benzín ve středních Čechách. O 50 haléřů na více než 26,40 koruny se zvedla cena v severních Čechách, stejně jako v západních Čechách, kdy nyní stojí zhruba 26,60 koruny. I v dalších krajích se cena benzinu zvedla o 30 až více než 40 haléřů na litr.

Nafta kolísá

Ceny nafty se v ulynulých dvou týdnech pohybovaly oběma směry. Téměř beze změny zůstaly v západních Čechách, kde litr v průměru přijde asi na 24,30 koruny. O šest haléřů na zhruba 23,90 koruny podražila nafta v severních Čechách. Ve středních Čechách se cena zvedla o tři haléře zhruba na 24,40 koruny.

V dalších krajích ceny klesaly. Nejvýrazněji ve východních a severních Čechách, kde nafta za posledních 14 dní zlevnila shodně o 12 haléřů na litr. Ve východních Čechách tak řidiči v průměru platí 24,04 koruny, v severních 24,32 koruny.

Roste i cena ropy

Ceny na benzínkách odrážejí vývoj na světových trzích s ropou. Ta minulý týden vyšplhala nejvýše od dosavadních maxim z doby války v Perském zálivu - lehká americká na 40 dolarů za barel, severomořská Brent na 37,18 USD. Ceny jsou tak vysoké, že to podle některých ekonomů vzbuzuje strach z nepříznivých dopadů na světovou ekonomiku.

V pondělí proto Saudská Arábie vyzvala státy sdružené v OPEC, aby na svém nejbližším zasedání 3. června zvýšily těžbu minimálně o 1,5 miliónu barelů za den ze současných 23,5 miliónu barelů. Trh na výzvu okamžitě reagoval poklesem ceny a ropa Brent s kotací na londýnské burze poklesla o více než dolar pod 36 USD za barel.

Saúdskoarabský ministr ropného průmyslu Alí Ibráhím Naimí tvrdí, že zvýšení těžby ze současných denně je základním bodem k vyrovnání globální nabídky a poptávky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám