Hlavní obsah

Nájezdy traktorů, pálení pneumatik, ohně a bitky. V Bruselu protestují farmáři

– Brusel

Brusel paralyzoval v pondělí protest farmářů. Ti se domáhají dorovnání cen mléka na hodnotu výrobních nákladů a zajištění způsobu, jak omezit jeho množství na evropském trhu. Několik tisícovek zemědělců se pokoušelo s traktory prorazit policejní zátarasy v okolí evropských institucí, na ulicích farmáři zapalují ohně a pneumatiky. Protestů se účastní i zemědělci z České republiky, přijeli společně autobusem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nespokojení farmáři protestovali v BruseluVideo: Reuters

 
Článek

„Jsme tady proto, abychom dali najevo, že situace zemědělců je opravdu vážná. A dát najevo nesouhlas společně s farmáři ze zemí EU. Protože ten problém je celoevropský,” řekl přímo uprostřed demonstrace ČTK Martin Pýcha, předseda Zemědělského svazu ČR a jeden z místopředsedů evropské zemědělské organizace Copa-Cogeca. Čeští farmáři se ale nejtvrdších srážek s policií neúčastnili.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Zemědělci se pokoušeli s traktory prorazit policejní zátarasy.

Čeští zemědělci podle Pýchy doufají ve zvýšení intervenční ceny mléka a dočasné zavedení proexportní podpory tak, aby bylo možné přebytky produkce vyvést jinam než do Ruska. „Čeští zemědělci prodělávají na každém litru 1,50 až dvě koruny,” podotkl Pýcha.

EU na jaře zrušila kvóty na mléko, které platily od 80. let minulého století. Farmáři tak mohou nyní produkovat mléka, kolik uznají za vhodné. Spolu s ruským embargem na dovoz mléčných výrobků z evropských zemí a poklesem poptávky také z jiných částí světa to ale v části členských zemí vedlo k výraznému poklesu cen.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Bouřlivé protesty farmářů v Bruselu

V ČR embargo Moskvy způsobilo výrobcům a exportérům mléka přímou finanční ztrátu ve výši miliardy korun, uvedli  v Praze zástupci Agrární komory a Potravinářské komory. Od EU i českého ministerstva zemědělství žádají větší finanční podporu, ale i podporu exportu mléčných produktů do zemí mimo Unii.

Cena, za kterou zemědělci mléko prodávají do mlékáren, klesla podle komory meziročně o čtvrtinu. V srpnu se podle komory pohybovala pod sedmi korunami za litr, tedy pod výrobními náklady.

V pondělí odpoledne se mimořádně scházejí ministři zemědělství osmadvacítky. Evropská komise by měla ministrům představit opatření, která by měla situaci na trhu s mlékem uklidnit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám