Hlavní obsah

Na Ukrajině se vyplatí žebrat, člověk si vydělá čtyřikrát víc než v práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Žebráci na Ukrajině si za měsíc přijdou na zhruba 10 000 hřiven (asi 23 600 korun), což je skoro čtyřnásobek průměrné mzdy. Dokladem toho je experiment, do kterého se zapojili novináři v Charkově a o kterém na svém webu informovala televize TSN.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Velkorysost obyvatel druhého největšího ukrajinského města testovali v části místního metra, kde se křižují dvě trasy a kudy v době dopravní špičky projde obrovské množství lidí. Novinář se ani nepřevlékl do hadrů, v podzemních chodbách jen stál a podpíral se berlemi. Za půl hodiny mu do kalíšku přistálo 30 hřiven (asi 71 korun).

Průměrný Ukrajinec si měsíčně vydělá 2700 hřiven (asi 6370 korun).

Během osmihodinové „pracovní doby“, kdy se z novináře stal žebrák s prosebně nataženou rukou, se ho z jeho stanoviště v metru pokoušeli třikrát vyhodit. Dvakrát šlo o ochranku podzemní dráhy, jednou k němu přišel milicionář.

Televize TSN tvrdí, že těžší je žebrat u chrámů. Odtamtud lidi spoléhající na štědrost jiných ochranka vyhání důsledněji, čelí také konkurenci. Za úplatu se ale prý lze domluvit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám