Hlavní obsah

Na pumpách Benziny postaví ČEZ desítky nabíječek pro elektromobily

Novinky, tov

Společnost Unipetrol, provozovatel největší tuzemské sítě čerpacích stanic Benzina, se s energetickou firmou ČEZ dohodla na zprovoznění desítek rychlodobíjecích stojanů po celé ČR. V budoucnu chce na pumpách začít nabízet také vodík.

Foto: Unipetrol

První dvojice z nových rychlodobíjecích stojanů pro elektromobily byla uvedena do zkušebního provozu na čerpací stanici Benzina v Rousínově u Vyškova.

Článek

Rychlodobíjecí stojany umožní většině elektromobilů dobít 80 procent kapacity baterií za zhruba 20 až 30 minut.

„Na čerpacích stanicích Benzina chceme nabízet co nejširší portfolio produktů a služeb. Vedle tradičních paliv poskytujeme také alternativní paliva LPG a CNG. Nyní nabídku rozšíříme o elektrickou energii. V první fázi jsme vytipovali až dvacet pět stanic ležících na exponovaných místech - ve městech, na dálnicích a na silnicích první třídy,“ řekl Tomasz Wiatrak, místopředseda představenstva Unipetrol.

„Pracujeme na tom, abychom do nabídky Benziny zařadili také vodík, jehož jsme sami producentem. Máme k dispozici studie proveditelnosti pro konkrétní lokality a projekt je ve stadiu získávání potřebných povolení.“

Na pumpách EuroOil jde zaplatit složenky

V Česku je aktuálně registrováno zhruba 2000 elektromobilů. Jen loni přibylo 400 vozů na elektrický pohon. Odhady dalšího vývoje hovoří v horizontu několika let o ročních prodejích v řádu tisíců elektromobilů a hybridů, které kombinují elektrický a spalovací motor.

Jinou novinku na svých čerpacích stanicích EuroOil ve středu představila státní firma Čepro. Od června na nich mohou lidé zaplatit poštovní poukázky a SIPO. Použít mohou hotovost nebo platební kartu jakékoliv banky. Služba vznikla ve spolupráci s Poštovní spořitelnou, uvedla mluvčí Čepra Lenka Svobodová. Za každou složenku do hodnoty 10 000 korun zákazník zaplatí 24 korun, dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám