Hlavní obsah

Na obalech budou nově i výživové hodnoty

Právo, Stanislav Ptáčník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od úterý vstupuje v platnost povinnost pro výrobce informovat na obalu o výživových hodnotách některých potravin. Zákazníci se tak nově budou moci o nákupu rozhodovat například podle energetické hodnoty, množství tuků, soli nebo cukru.

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Až dosud bylo uvádění výživových hodnot dobrovolné. Od 13. prosince bude většina výrobců povinna uvádět sedm základních údajů: energetickou hodnotu, tuky a z nich nasycené mastné kyseliny, sacharidy a z nich cukry, bílkoviny a sůl. Údaje budou muset být viditelně uvedeny na obalu, nejlépe v přehledné tabulce, v případě nedostatku místa v řadě za sebou.

Povinné údaje mohou výrobci dobrovolně doplnit ještě údaji o obsahu mononenasycených a polynenasycených mastných kyselin, alkoholu, škrobu, vlákniny, vitaminů a minerálních látek.

Co bude uvedeno na obalech potravin
energetická hodnota
množství tuků – z toho nasycených mastných kyselin
množství sacharidů – z toho cukru
obsah bílkovin
obsah soli
Zdroj: ministerstvo zemědělství

„Ochrana spotřebitelů je pro nás nesmírně důležitá, povinné uvádění výživových údajů je dalším logickým krokem, který zákazníkům pomůže orientovat se při nákupu potravin,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Doprodej bez postihu

Potraviny, které již byly uvedeny na trh nebo byly označeny před 13. prosincem 2016 a nutriční údaje neobsahují, mohou být prodávány až do vyčerpání zásob bez rizika postihu ze strany kontrolních orgánů. Vzhledem k dlouhé době minimální trvanlivosti některých potravin se tak jako zákazníci budeme s balenými potravinami bez nutriční tabulky setkávat ještě minimálně několik dalších měsíců.

Pro některé potravinářské výrobky přitom povinnost uvádět jejich výživové hodnoty, která vyplývá z obsahu nařízení Evropské komise číslo 1169/2011 o označování potravin, neplatí. Výjimky se vztahují na veškeré nebalené potraviny (například na pekařské výrobky či na pultový prodej masných a mléčných výrobků).

Nevztahuje se ani na nezpracované potraviny (mimo jiné čerstvé maso, ovoce a zeleninu), dále na potraviny s malými obaly (pokud je jejich plocha menší než 25 cm2), na nápoje s obsahem alkoholu vyšším než 1,2 procenta a také na trvanlivé potraviny, například čaj, kávu, byliny a koření, sůl nebo žvýkačky.

Z této povinnosti jsou vyňaty rovněž pokrmy připravované a prodávané ve stravovacích zařízeních, u těch se zato od loňska povinně uvádí obsah alergenů.

Výživové údaje nemusejí uvádět ani ti výrobci, kteří potraviny vyrábějí a uvádějí na trh v malém množství.

Malí výrobci údaje uvádět nemusejí

„To je definováno jako množství, které je výrobcem dodáváno přímo konečnému spotřebiteli nebo do místního maloobchodu, přičemž jeho výrobce zaměstnává nejvýše 10 zaměstnanců nebo jeho roční obrat nepřekročí 20 miliónů korun,“ uvedla Markéta Ježková, tisková mluvčí ministerstva zemědělství.

Tato povinnost tak nevzniká například při prodeji potravin takzvaně ze dvora nebo na farmářských trzích. Pro malé výrobce by laboratorní rozbor či výpočet nutričních hodnot představoval neúnosně vysoké náklady.

Jak mluvčí dodala, kompletní seznam výjimek je uveden v příloze již zmíněného nařízení EU o označování potravin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám