Hlavní obsah

Na Bruntálsku uhynuly desítky včelstev

Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUNTÁL

Asi čtyři desítky včelstev uhynuly několika včelařům nedaleko obce Zátor na Bruntálsku. Škody, které podle policie asi vznikly v souvislosti s chemickým postřikem lesů nebo polí, se pohybují kolem sta tisíc korun, a to v nich není započtený předpokládaný výnos. Přesnou příčinu úhynu zjistí expertiza odebraných vzorků.

Foto: Archiv ZOO Zlín
Článek

Včelaři se o možných příčinách zatím nechtějí bavit. "Počkejme si na výsledek vyšetřování," řekl nejvíce poškozený včelař Petr Ženčica, který přišel o všech svých 28 včelstev. "Byl to ale tak razantní a rychlý úhyn, že bych se velmi divil, kdyby šlo o nějakou chorobu," dodal včelař.

Policejní mluvčí Lucie Krašteničová informovala, že případ vyšetřuje obvodní oddělení v Krnově. "Dosud nelze vyloučit, že mohl být spáchán trestný čin," uvedla Krašteničová.

K velkým úhynům včelstev v souvislosti s chemickými postřiky polí či lesů dochází v České republice několikrát do roka. Škody ale většinou nedosahují tak vysokých čísel. Podle Pavla Kriega z přerovské pobočky Výzkumného ústavu včelařského představuje pro včelstva největší nebezpečí postřik řepky.

Náhrada přes soud je zdlouhavá

"Zemědělci občas použijí insekticidy nebo herbicidy, které jsou relativně neškodné, ale použijí je příliš pozdě, takže z plodiny nestačí do doby květu vyprchat. Anebo chtějí ušetřit, do cisterny přidají i hnojivo, a tak vytvoří jedovatou směs," řekl Krieg.

Právní zástupkyně Českého včelařského svazu Jarmila Machová řekla, že jen v mizivém procentu případů se poškozeným včelařům daří vysoudit finanční náhradu. "Ve většině případů se nepodaří zjistit, kdo a čím pole vůbec postříkal, protože od postřiku k úhynu může často uplynout i několik týdnů," uvedla Machová.

Případy, které se dostanou před soud, jsou podle ní velmi komplikované "Zrovna teď probíhal spor devíti poškozených včelařů z Náchoda, kterým před několika lety uhynuly včely asi za 100 tisíc korun. Proti rozsudku okresního soudu se však škůdce odvolal, takže případ není stále u konce," uvedla Machová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám