Hlavní obsah

Mléčné výrobky zdražily, lidé si připlatí za máslo nebo sýr

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V porovnání s minulým rokem stouply průměrné ceny některých mléčných výrobků, ať už jde o sýr eidam, máslo nebo bílý jogurt. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Netučný bílý jogurt 150 ml stál loni v polovině března průměrných 7,53 Kč, v současné době vyjde na 8,62 Kč. Cena litru polotučného pasterovaného mléka činila loni v březnu průměrných 19,35 Kč, v současné době vyjde na 21,05 Kč. Kilogram eidamské cihly pak v meziročním srovnání podražil o téměř 30 korun, z průměrných 133 Kč na 161,45 Kč. Kilogram másla pak šel s cenou nahoru zhruba o dvacet korun, konkrétně ze 145 Kč na téměř 165 korun.

Pokud zájem o dané výrobky klesne, částečně zřejmě opět zlevní
analytik Pavel Sobíšek

„Jednou z hypotéz pro růst cen mléčných výrobků v obchodech může být relativní nedostatek mléka u tuzemských zpracovatelů,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank. Po devalvaci koruny se prvovýrobcům totiž vyplatí mléko spíš vyvážet.

Zároveň je možné, že obchodníci zkouší pro výrobky jako eidam a jogurty, kde je cenová hranice spotřebitelské poptávky. „Pokud zájem o dané výrobky klesne, částečně zřejmě opět zlevní,“ domnívá se Sobíšek.

Levnější vejce nebo pečivo

Jak pro Novinky doplnil analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, ceny mléčných výrobků se odvíjí od ceny samotné suroviny. „Ceny mléka u samotných producentů v současnosti rostou, což způsobuje rostoucí ceny finálních produktů,“ informoval Kozub. Poptávka po mléce je v současnosti vysoká, a to logicky tlačí na ceny směrem vzhůru.

„Česko není v této oblasti jediné, poptávka po mléce je vyšší v celém regionu. Navíc trh s mlékem je relativně propojený, proto se změna ceny v sousední zemi promítne i na našem trhu a naopak,“ dodal Kozub.

Pokud jde o další potraviny, meziročně lidé dají víc i za kuřecí maso nebo brambory. Kilogram kuřete stoupl z průměrných 68,23 Kč na 74,21 Kč. Cena kilogramu brambor byla v tomto týdnu 17,46 Kč, což je o dvě koruny více než před rokem. Naopak u chleba, bílého pečiva, vajec nebo hovězího masa zaznamenali statistici pokles cen.

Reklama

Výběr článků

Načítám