Hlavní obsah

Ministerstvo varuje před nebezpečnou panenkou, která může narušit mužskou reprodukci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českém trhu se objevila nebezpečná dětská hračka, varovaly ministerstvo zdravotnictví (MZ) a hygienická služba na svém Twitteru. Plastová, zhruba dvaceticentimetrová panenka může totiž podle ministerstva negativně ovlivnit mužskou reprodukci.

Foto: Ministerstvo financí

Dětská plastová panenka obsahuje nebezpečný ftalát, varuje ministerstvo zdravotnictví.

Článek

Laboratorní testy odhalily, že panenka, především její hlava, obsahuje nebezpečný ftalát DEHP, jemuž se může dítě vystavit, pokud hračku vezme do úst. V takovém případě to může negativně ovlivnit mužské reprodukční hormony, a tím i celý endokrinní (žlázový) systém.

Konkrétní riziko podle MZ „spočívá v pozitivní testikulární toxicitě (tj. negativní působení na varlata a následné ovlivnění samčích reprodukčních schopností), tato skutečnost byla prokázána na laboratorních krysách“, uvádí resort na svých webových stránkách.

Ministerstvo zároveň varuje, že pokud se dítě ftalátu vystaví, mohou mu hrozit i poruchy imunity (alergie, astma, ekzém).

Plastová panenka měří asi 22 centimetrů a prodává se v různých variantách. Podle popisu produktu není panenka vhodná pro děti do tří let.

Testovanou panenku ministerstvo objevilo v prodejně potravin, náměstí 5. května 148, Stráž pod Ralskem, 471 27.

Reklama

Výběr článků

Načítám