Hlavní obsah

Mattoni loni zvýšila tržby na 16 miliard

Skupina Mattoni 1873 vloni zvýšila tržby o 6,2 procenta na 16 miliard korun. Vrátila se tak k výkonnosti z období před koronavirovou pandemií. Ukazatel EBITDA, tedy hrubý zisk před úroky, daněmi, odpisy a amortizací stoupl o čtyři procenta. Konkrétní hodnotu zisku nápojářská firma nezveřejňuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Středoevropská skupina se sídlem v ČR loni vyrobila více než 1,76 miliardy lahví s nápoji. Objem výroby se tak meziročně zvýšil o 8,2 procenta. V Česku Mattoni 1873 zvýšila tržní podíly ve všech klíčových oblastech, což jsou přírodní minerální vody, ochucené vody, sycené nealkoholické nápoje.

„Podařilo se nám dosáhnout silného oživení oproti roku 2021 i přes výkyvy vnějšího prostředí – nejprve jsme čelili dopadům silných pandemických restrikcí a poté prudkému nárůstu cen surovin a energií,“ uvedl generální ředitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale.

V roce 2021 se skupina Mattoni 1873 věnovala inovacím a rozšiřování portfolia v regionu střední Evropy i vypořádáním s dopady pandemie. V lednu 2022 se Mattoni 1873 stala výhradním výrobcem a distributorem nealkoholických nápojů PepsiCo v Rakousku. V této roli skupina již působí v ČR, SR, Maďarsku a Bulharsku.

Mattoni bude vyrábět nápoje Pepsi i v Rakousku

Ekonomika

Pozitivní výsledky přinesl podle firmy roční pilotní projekt, kdy zálohované PET lahve Mattoni ze speciální edice on-line obchodu Košík.cz byly po výkupu znovu zpracovány do nových lahví.

Mattoni 1873, skupina kolem mateřské společnosti Mattoni 1873, a. s., je největším distributorem nealkoholických nápojů ve střední Evropě. V ČR vyrábí skupina vedle tradiční minerální vody Mattoni pramenitou vodu Aquila a minerální vody Magnesia, Poděbradka, Dobrá voda a Hanácká Kyselka, dále nápoje Pepsi, Mirinda, 7UP, Schweppes, Gatorade, Mountain Dew a další. Distribuuje také snacky značky Lay’s.

Své produkty Mattoni 1873 vyváží téměř do 20 zemí světa a jako mateřská společnost vlastní zahraniční značky minerálních vod v Rakousku, Maďarsku a Srbsku. Ve všech zemích, v nichž skupina operuje, zaměstnává na 3200 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám