Hlavní obsah

Applu i majiteli vyhledávače Google klesly zisky

• Aktualizováno

Americké technologické společnosti Apple se ve čtvrtletí snížily tržby i zisk. Za poklesem stály zejména slabší tržby z prodeje telefonů iPhone. Čistý zisk klesl o více než 13 procent na zhruba 30 miliard dolarů (přibližně 650 miliard Kč).

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 13

Článek

Tržby se snížily o zhruba pět procent na 117 miliard dolarů, vykázaly tak první čtvrtletní pokles za téměř čtyři roky.

Tržby z prodeje telefonů iPhone klesly o osm procent na 65,8 miliardy dolarů. Zaostaly tak za očekáváním analytiků, kteří je podle agentury Reuters odhadovali na 68,3 miliardy dolarů. Společnost Apple se ve čtvrtletí potýkala s výrobními problémy, za kterými stály zejména přísné koronavirové restrikce v Číně.

Šéf Applu Tim Cook v rozhovoru s agenturou Reuters uvedl, že výpadky ve výrobě přetrvávaly po většinu prosince, ale nyní se již produkce vrátila na požadovanou úroveň.

Pokles čtvrtletních tržeb i zisku společnosti Apple byl výraznější, než očekávali analytici. Akcie podniku po zveřejnění výsledků odepisovaly zhruba tři procenta.

Pokles zisku u Googlu

Výrazně, a to o třetinu, klesl ve 4. čtvrtletí zisk také americké technologické společnosti Alphabet, která je majitelem internetového vyhledávače Google. Zisk činil 13,62 miliardy dolarů (296 miliard Kč).

Její čtvrtletní tržby se sice zvýšily o procento na 76,05 miliardy dolarů, zaostaly však za očekáváním analytiků. Ti je podle průzkumu společnosti Refinitiv odhadovali v průměru na 76,53 miliardy dolarů.

Google je největším internetovým vyhledávačem na světě a jedničkou na světovém trhu s internetovou reklamou. Poptávku po reklamě však v poslední době brzdí zpomalování hospodářského růstu. Tržby divize Google z reklamy ve čtvrtletí klesly na 59,04 miliardy dolarů z 61,24 miliardy před rokem.

Majitel Googlu propustí 12 tisíc lidí

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám