Hlavní obsah

Maďarský gigant MOL více než zdvojnásobil čtvrtletní zisk

Maďarská petrochemická společnost MOL, která působí i v České republice a na Slovensku, zvýšila ve třetím čtvrtletí čistý zisk meziročně o 109 procent na 290,6 miliardy forintů (17,5 miliardy Kč). Informovala o tom agentura MTI. Firmě pomohly zejména vysoké marže rafinerie, která dostává levnou ruskou ropu. Firma ve své výsledkové zprávě uvedla, že hospodaření ovlivnila regulace a také daň z mimořádných zisků.

Foto: MOL

Čerpací stanice MOL v Praze na Barrandově.

Článek

„Zatímco makroekonomické podmínky se v ropném a plynárenském sektoru v prvních devíti měsících roku vyvíjely příznivě, nejistotu vrhá na odvětví vnější prostředí, hrozba recese, státní intervence a daně z mimořádných zisků,“ uvedl generální ředitel Zsolt Hernádi. „Zdá se, že ekonomickou budoucnost Evropy rozhodnou evropské sankce,“ dodal.

Celkové provozní tržby se zvýšily o 78 procent na 2,89 bilionu forintů (173,8 miliardy Kč). Firma výrazně více platí za suroviny a další materiál, celkové provozní výdaje se ale zvýšily méně než tržby, a sice o 69 procent. Provozní zisk pak firma zvýšila o 149 procent na 445 miliard forintů (26,8 miliardy Kč).

Třetí čtvrtletí podle šéfa podniku ukázalo, že dodávky energií do regionu středovýchodní Evropy byly velmi napjaté. K zajištění energetické bezpečnosti ale podle něj bude potřeba disciplinovaný přístup k investicím, jak se bude firma zbavovat závislosti na energetických surovinách z Ruska a zároveň sledovat vývoj obnovitelných zdrojů.

Ruský vpád na Ukrajinu přihrál Shell a TotalEnergies pohádkové zisky

Ekonomika

Skupina MOL v České republice provozuje asi 300 čerpacích stanic značek MOL, Pap Oil a Slovnaft. Z hlediska jejich počtu je dvojkou na trhu.

Vzhledem k tomu, že MOL působí ve více zemích a s jeho akciemi se obchoduje i jinde než v Maďarsku, vykazuje účetnictví i v dolarech. Skupina zvýšila výhled tvorby hrubého provozního zisku na letošní rok do pásma 4,1 až 4,4 miliardy USD (až 110 miliard Kč), zatímco dosud počítala s částkou asi 3,3 miliardy USD.

Evropská unie zavedla sérii sankcí proti Rusku za jeho agresi na Ukrajině. Umožnila ale výjimku u dodávek ruské ropy do Maďarska, na Slovensko a do České republiky ropovodem Družba. Jediná maďarská rafinerie ve městě Százhalombatta u Dunaje blízko Budapešti tak nadále dostává ruskou ropu. MOL provozuje také rafinerie na Slovensku a v Chorvatsku.

Banky mají žně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám