Hlavní obsah

Maďaři převezmou Slovnaft

DPA, Jan Horák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Maďarský státní ropný koncern MOL získá většinu ve slovenské rafinérii Slovnaft. MOL po schválení Slovenským protimonopolním úřadem (PMÚ) navýší svůj dosavadní akciový podíl z 36,2 na 67,8 procenta. Koupě nových akcií vstoupí v platnost 31. března.

Foto: Milan Turek

Za rok navštíví Ještěd více jak půl miliónu turistů a sportovců

Článek

MOL získá nový akciový podíl od dvou slovenských firem - Slovintegra a Slovbena za zhruba 85 miliónů dolarů. Obě firmy také získají protihodnotou asi deset procent akcií koncernu MOL a stanou se tak po maďarském státu jeho druhým největším vlastníkem. MOL se stal menšinovým akcionářem Slovnaftu v roce 2000, když se dokázal prosadit proti rakouskému koncernu OMV.

Slovnaft je jednou z největších ropných rafinérií ve Střední Evropě. Podle vlastních údajů zpracovává ročně na pět miliónů tun ropy pocházející především z Ruska. V roce 2001 zaměstnával 6000 zaměstnanců a dosáhl obratu ve výši 70 miliard slovenských korun. Zisk před zdaněním přesáhl pět miliard korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám