Hlavní obsah

Lidé v sobotu nakupují potraviny pro potřebné, hodí se konzervy i těstoviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří chtějí darovat potraviny a drogistické zboží potřebným, v sobutu nakupují ve více než 800 obchodech v Česku. Jarního kola Sbírky potravin se účastní také tři e-shopy.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Dobrovolnice evidují potraviny darované do dobročinné Sbírky potravin ve stánku před supermarketem v obchodním centru na pražské Budějovické.

Článek

Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové je v bankách stálý nedostatek konzerv a těstovin.

Vhodnými dary jsou i olej, luštěniny, rýže, dětská výživa či základní drogerie. Toto zboží se v sobotu také nejčastěji objevovalo mezi dary nakoupenými v pražské prodejně Billa na Budějovické. Za necelé dvě hodiny tam lidé naplnili potravinami a drogerií 15 beden od banánů.

Zboží v obchodech přebírají dobrovolníci v zelených zástěrách s logem akce. V loňském podzimním kole sbírky lidé darovali rekordních 713 tun potravin.

„Nepředpokládáme, že by ta sbírka byla tak obrovsky rekordní jako byla na podzim. Tam ten nárůst byl extrémní, vlastně se vybralo to, co se jindy normálně vybere za celý rok,” uvedla Láchová.

„Doufáme zhruba v polovinu. Pokud by se nám povedlo vybrat 300, 400 tun potravin, byl by to pro nás veliký úspěch a bylo by to množství potravin, které by lidem pomohlo překonat tu dobu do té další sbírky,” dodala.

Tisíce lidí se zapojily do sbírky potravin pro potřebné

Domácí

V supermarketu Lidl na Budějovické lidé v prvních hodinách darovali 10 krabic potřebného zboží. Tamní dobrovolnice před polednem uvedly, že je to zatím více, než se očekávalo.

V hypermarketech Globus je vhodné zboží speciálně označeno. Řetězec vybrané produkty také zlevnil o 20 procent. Například v Globusu na Černém mostě bylo v sobotu ráno toto zboží v uličkách mezi regály naaranžováno tak, aby si ho nakupující více všímali.

Sbírky potravin se zúčastní stovky kamenných obchodů řetězců, vedle Billy a Globusu i Albert, Kaufland, Lidl, Makro, Rossmann a Tesco. V Praze je lidé mohou přinést i na sběrné místo na náměstí Míru.

Do národní potravinové sbírky přispěly stovky lidí

Domácí

V Lidlu mohou lidé přispět potřebným po oba víkendové dny, dvoudenní sbírka bude také v Makru. Některé řetězce sbírku pořádají ve všech svých obchodech, jiné jen v části. E-shop Rohlik.cz nabízí potravinové i drogistické balíčky v hodnotě 100, 300 a 500 korun.

Na iTesco lze koupit balíčky za 50, 100, 150 nebo 300 korun, některé jsou sestaveny přímo pro samoživitele, rodiny v nouzi nebo seniory. Prostřednictvím e-shopu Kosik.cz pak mohou lidé pořídit balíčky od 150 do 500 korun.

V e-shopech mohou lidé přispívat už od 19. dubna až do 2. května. Podle mluvčího České federace potravinových bank Miroslava Dingy nejsou data o zakoupené pomoci na e-shopech dosud dostupná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám