Hlavní obsah

Liberty Ostrava nezaplatila za zaměstnance část sociálního a zdravotní pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Huť Liberty Ostrava neodvedla státu několik desítek milionů korun za sociální a zdravotní pojištění za zaměstnance za měsíc březen. Současně chce odstavit z provozu koksovnu, která je od prosince v tzv. teplém útlumu a nevyrábí. Česká správa sociální zabezpečení vyzvala firmu, aby do osmi dní částku uhradila.

Foto: Pavel Karban

Liberty Ostrava

Článek

„Dostali jsme koncem minulého týdne informaci, že firma nezaplatila za březen dvě třetiny sociálního a celé zdravotní pojištění za zaměstnance,“ sdělil předseda OS KOVO v Liberty Petr Slanina. O jak velkou částku se jedná, neřekl. Podle informací Novinek by se mělo jednat o několik desítek milionů korun.

Slanina dodal, že neodvedení plateb se naštěstí nijak nedotýká zaměstnanců. „Je to věc zaměstnavatele, který to má státu odesílat,“ doplnil.

Liberty už s Tamehem spolupracovat nebude. Energie chce brát odjinud

Ekonomika

To, že se část plateb opozdila, Liberty Ostrava nepopírá. Ani ona ale neuvedla, o jak velkou částku se jedná. „Důvodem jsou vyšší nároky na hotovost tak, jak se postupně snažíme zvyšovat výrobu a dostat zaměstnance zpátky do práce. Jsme v kontaktu s těmi institucemi, kterých se to týká, abychom situaci efektivně vyřešili,“ vysvětlil za huť Ivo Stěrba. Dodal, že během plnění restrukturalizačního plánu a finanční stabilizace podniku může ke krátkodobému zpoždění plateb docházet.

Odstaví koksovnu nadobro?

Současně s informací o neodvedení plateb za sociální a zdravotní pojištění zneklidnila odboráře v Liberty zpráva o tom, že firma plánuje nadobro odstavit poslední dvě koksárenské baterie. „Nic bližšího k tomu ale nevíme, dostali jsme o tom od Liberty předběžnou informaci. Blíže bychom to měli projednávat tento pátek,“ řekl Slanina, který se obává toho, že pokud by huť koksovnu zavřela, zdražilo by to výrobu železa. Ta by se tak stala ještě více nekonkurenceschopnou. A současně by to zřejmě zvedlo i náklady na emisní povolenky, protože by huť neměla kam dávat vysokopecní plyn.

„Vzhledem k tomu, že vysoká pec bude znovu spuštěna až v prosinci, je udržení výroby v koksárenských bateriích technicky i finančně náročné. Proto jsme se rozhodli zahájit konzultace a technologickou přípravu k možnému odstavení dvou zbývajících koksárenských baterií,“ sdělil stanovisko hutě Štěrba.

Problémy s placením závazků má Liberty Ostrava od loňska. Od prosince většina jejích provozů stojí a zaměstnanci jsou doma bez práce. Huť nyní čeká, zda jí soud schválí restrukturalizační plán. Liberty Ostrava i s dceřinými společnostmi aktuálně zaměstnává zhruba 5400 pracovníků.

Liberty už s Tamehem spolupracovat nebude. Energie chce brát odjinud

Ekonomika

Výběr článků

Načítám