Článek
Sklizeny jsou nyní asi dvě třetiny hroznů, vinaři letos začali kvůli počasí až v polovině září, asi o dva týdny později než loni.
„Vinobraní se nám chýlí ke konci, je to nejnáročnější období v roce. Běžně se dělají dvacetihodinové směny. Hrozny nepočkají, když nastane ta pravá chvíle, tak musejí dolů. A s ohledem na maximální kvalitu se musejí okamžitě vylisovat,“ popsal vinař Jan Cibulka.
Loni byla úroda skoro o pětinu nižší než desetiletý průměr, zhruba třicet procent révy pomrzlo a někteří vinaři nesklidili vůbec. Letošní úrodu si ale většina z nich pochvaluje.
„Bude celkově nad desetiletým průměrem. Odhadovaný výnos se pohybuje mezi pěti a půl až šesti tunami na hektar. To je v přepočtu na víno 650 až 700 tisíc hektolitrů, loni to bylo jen 490 tisíc,“ uvedl výkonný ředitel Svazu vinařů ČR Martin Půček. Déšť a méně slunečního svitu navíc přispěly k nižší cukernatosti vína.
Déšť a špačci
I když byla sezóna z pohledu kvality hroznů výjimečně dobrá, deštivé září zkomplikovalo průběh vinobraní. „Vinaři na Moravě i v Čechách vyvíjejí maximální úsilí, aby sklidili zbylé hrozny dříve, než je zasáhne hniloba,“ uvedl vinařský svaz. Hniloba už se objevila například na Břeclavsku. Na Mikulovsku vinaře zase trápí hejna špačků.
Podle předsedy Asociace nezávislých vinařů Jiřího Maděriče jsou ale letos problémy řádově nižší než loni. „Lokálně nás trápily jarní mráz, sucho na počátku a houbové choroby v druhé polovině léta. Místy jsou ztráty citelné, ale většina vinařů se dokázala se situací poprat,“ dodal.
Kdo ještě neochutnal letošní burčák, měl by si pospíšit, za pár dní bude jeho sezona končit. Ve vinařství Zborovský ve Velkých Pavlovicích se na něj ještě o víkendu tvořila fronta. Litr červeného i bílého prodává vinařství za 78 korun včetně lahve.
Ceny burčáku jsou letos stejné jako loni - sedmdesát až sto korun za litr. Na trzích a ve vinárnách si ale zákazník většinou připlatí.
Víno nezdraží
Podle agrárního analytika Petra Havla ceny vína v následujících měsících nahoru nepůjdou. „Především kvůli poklesu konzumace vína v Česku, přebytku na evropských trzích a přetrvávající nejistotě ohledně exportů evropských vín do USA,“ zdůvodnil.
Souhlasí i Maděrič. „Nepředpokládám, že by letos vinaři zvyšovali ceny. A když přeci, nebude to nijak výrazné, v řádu procent,“ myslí si. Jedním z důvodů jsou podle něj levná vína ze zahraničí, která cenu tlačí dolů. Tuzemská produkce totiž pokrývá spotřebu jen ze třiceti procent.
„Nejvíce se do Česka dováží víno z Itálie, Španělska, Maďarska nebo z Chile. Důvodem je nižší cena. To je částečně dáno i tuzemskou legislativou, která omezuje maximální hektarový výnos v Česku a vyšší mírou podpory zahraničních vinařů,“ dodal Havel.