Hlavní obsah

Letiště Ruzyně úvěr od EIB dostane

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Martin Kačur, generální ředitel České správy letišť a Jean Vrla, šéf divize přistupujících zemí z Evropské investiční banky, dnes podepsali smlouvu o poskytnutí úvěru ve výši 9 miliard Kč (přibližně 292 milionů euro) na financování výstavby nového Terminálu 2 Sever na pražském ruzyňském letišti.

Foto: Ondřej Kořínek

Zoo Ostrava se chlubí sloním mládětem.

Článek

Úvěr, který díky výstavbě umožní výrazné zvýšení kapacity pražského mezinárodního letiště, bude přitom České správě letišť poskytnut za mnohem výhodnějších podmínek, než by tomu bylo v případě získání úvěru od některého z komerčních subjektů.

Martin Kačur k tomu poznamenává: "Nový terminál, který zvýší kapacitu letiště až na 10 milionů cestujících ročně, se stane hlavním motorem při dalším posilování pozice Prahy jako největšího letiště v rámci zemí vstupujících do Evropské unie."

Dnešní podpis úvěrové smlouvy navazuje na rozhodnutí rady ředitelů Evropské investiční banky z 29. ledna 2003 poskytnout úvěr na výstavbu nového terminálu na pražském letišti.

Demoliční práce již v plném proudu

V průběhu následujících dvou týdnů Česká správa letišť vyhlásí veřejnou soutěž na aranžéra garance úvěru od Evropské investiční banky. Ten bude mít za úkol vést jednání s komerčními bankovními domy o poskytnutí záruky na úvěr od EIB.

"Již nás aktivně oslovily takřka všechny bankovní domy působící na českém trhu. Jejich zájem o podíl na zajištění úvěru od Evropské investiční banky je značný. Pokud jde o zahájení výstavby nového terminálu - nutné demoliční práce jsou již v plném proudu; zahájení stavby jako takové plánujeme na polovinu letošního roku," říká Kačur.

O 3,5 miliónu cestujících za rok více

Nový Terminál 2 Sever by měl být pro cestující otevřen do konce roku 2005 a v první fázi zvýší kapacitu pražského letiště o další 3,5 milionů cestujících ročně (celková roční kapacita letiště tak bude činit 10 milionů cestujících).

Jeho dokončení zároveň umožní oddělené odbavování letů do zemí, které jsou signatáři tzv. Schengenských dohod a jejich odbavení se řídí zvláštním zjednodušeným (vnitrostátním) režimem.

Vybrané charakteristiky Terminálu 2 Sever

- Další nárůst počtu nástupních mostů o 10 (celkový počet tak bude činit 27)

- Možnost oddělení cestujících do a z destinací v rámci EU od ostatních mezinárodních letů

- Zvýšení komfortu pro cestující, otevření nových konferenčních prostor v rámci letiště a dalších prostor, například pro VIP a business klientelu, pro cestující s dětmi apod.

- Významné zvýšení počtu obchodů a stravovacích kapacit ve veřejných i tranzitních prostorách terminálu

- Významné rozšíření odbavovacího zázemí pro letecké společnosti.

Pražské letiště je největším mezinárodním letištěm v rámci zemí vstupujících do EU. V loňském roce jím prošlo více než 6,3 milionu pasažérů, v měsíci únoru 2003 celkem 377 490 cestujících, což ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku představuje nárůst o 6,2 %. Ještě větší dynamiku růstu vykázal ukazatel počet transferových cestujících, který činil 18,5 %.

Reklama

Související články

Přeměna České správy letišť se odkládá

Státní podnik Česká správa letišť (ČSL) se měl do konce loňského roku přeměnit na akciovou společnost. Jak však Právu potvrdil ministr dopravy Milan...

Výběr článků

Načítám