Hlavní obsah

Lendlova sbírka Muchových děl mění majitele. Za korunu do ní může investovat každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna z největších sbírek děl Alfonse Muchy má nového majitele. Plakáty a olejomalby v hodnotě 250 až 300 milionů korun sesbírané tenistou Ivanem Lendlem získala investiční skupina Wood & Company. Prostřednictvím své Portu Gallery Investments je nabídne investorům. Sbírku plánuje prodat za tři až pět let a o výnos se podělit.

Foto: archiv, Právo

Plakát s názvem Milenci od Alfonse Muchy

Článek

„Plánujeme pořádat výstavy a podporovat tak šíření Muchova celosvětového věhlasu, což se může pozitivně projevit na hodnotě sbírky,“ uvedl ředitel galerie Martin Jaroš o díle světoznámého českého výtvarníka z období secese na přelomu 19. a 20. století.

„Jde o původní Lendlovu sbírku, na jejímž významném rozšíření a zhodnocení se podílel další český sběratel, Richard Fuxa. Zahrnuje celkem 422 artefaktů,“ uvedl Petr Beneš ze společnosti Wood & Company, pod niž Portu spadá. Právě od Fuxy firma sbírku koupila, cenu ani jedna ze stran nezveřejnila.

Galerie teď vydá úpis ve výši 270 milionů korun. Na investici se budou moci podílet střadatelé už od jedné koruny. Získají pak podíl na zhodnocení sbírky. Úpis bude na Portu Gallery otevřen 28. října, kdy Česko slaví výročí vzniku první československé republiky. Potrvá do 28. listopadu nebo do naplnění cílové částky. Pro galerii se jedná o největší úpis v její čtyřleté historii.

Aktuálně je část Muchovy sbírky vystavena v Obecním domě na výstavě, která potrvá do 8. března 2024. Zbývající část je uložena v depozitáři.

Foto: archiv, Právo

Výstava v Obecním domě

Ivan Lendl, jeden z nejúspěšnějších světových tenistů 80. let minulého století, budoval sbírku tři desítky let. Poradcem mu byl Jiří Mucha, syn malíře. V roce 2013 ji prodal sběrateli Richardu Fuxovi. Mluvilo se tehdy o ceně kolem 70 milionů korun. Fuxa ji v průběhu další dekády rozšířil na stávajících 422 artefaktů. Díky výstavám ji vidělo 750 milionů lidí po celém světě.

Alfons Mucha (1860–1939)

Foto: ČTK

Alfons Mucha

Narodil se 24. července 1960 v Ivančicích. Uměleckou dráhu zahájil ve Vídni jako malíř divadelních dekorací. Umění poté studoval v Mnichově a později i v Paříži, kde získal uznání jako ilustrátor. Po úspěchu, jakého se dostalo jeho plakátu Gismonda, se Mucha stal hlavním představitelem stylu art nouveau, nakonec se ale rozhodl soustředit ve své tvorbě na ideu jednoty slovanských národů.

V letech 1904 až 1909 navštívil pětkrát Spojené státy, aby na svůj nový projekt, Slovanskou epopej, získal peníze. Jeho sponzorem se nakonec stal americký milionář Charles R. Crane. Bezmála další dvě dekády poté strávil Mucha prací na epopeji, kterou spolu s Cranem představil u příležitosti 10. výročí vzniku Československa. Pod rostoucí hrozbou války začal Mucha pracovat na monumentálním díle oslavujícím lidskost, které však nebylo nikdy dokončeno. Zemřel krátce po invazi vojsk nacistického Německa do Prahy.

Ivan Lendl (*1960)

Foto: Borgis

Ivan Lendl na výstavě plakátů Alfonse Muchy před pěti lety.

Český rodák Ivan Lendl se stal jedním z nejúspěšnějších světových tenistů. Je velkým nadšencem Muchova díla, za 30 let vytvořil největší a nejucelenější světovou sbírku jeho plakátů. Kurátorem Lendlovy sbírky byl světově uznávaný odborník na užité umění a plakáty Jack Rennert. V roce 2013 uspořádal společně se soukromým sběratelem Richardem Fuxou v Praze největší a nejnavštěvovanější výstavu Muchových děl. Ve stejném roce sbírku Fuxovi prodal.

Richard Fuxa (*1966)

Foto: archiv, Právo

Richard Fuxa

Richard Fuxa je soukromý sběratel, spoluzakladatel skupiny BigBoard a pražského centra moderního umění DOX. Založil Nadační fond Richarda Fuxy na podporu kulturních projektů, je předsedou Nadačního fondu BigBoard pro podporu projektů v oblasti charity, kultury a kultivaci veřejného prostoru. V roce 2013 získal Lendlovu sbírku čítající 129 artefaktů. V průběhu následující dekády ji rozšířil a zasadil se o konání řady výstav.

Dohoda ve sporu o Slovanskou epopej

Domácí

Může se vám hodit na Firmy.cz: WOOD & Company, Obecní dům

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám