Hlavní obsah

Kvůli stavbě továrny Hyundai museli Korejci přesadit 1000 stromů

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NOŠOVICE

Kolem jednoho tisíce vzrostlých stromů přesadí do konce října Korejci v průmyslové zóně v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, kde se v prosinci začne stavět obří automobilka Hyundai. Ačkoli mají povolení stromy v zóně vykácet, rozhodli se je zachránit. V jejich zemi je to prý běžné.

Článek

"Když jsme přišli před časem do průmyslové zóny a viděli ty vzrostlé stromy, které měli být pořezány, rozhodli jsme se je přesadit. Není dobré, když se kvůli stavbě něco zabije, proto stromy chceme zachránit. Přemístíme je a pak je můžeme použít k výsadbě v areálu továrny," řekl novinářům šéf budoucí nošovické továrny Eok-Jo Kim, který v úterý se zájmem sledoval přesazování stromů v zóně.

"Společnosti Hyundai se pro přesazování vzrostlých stromů nepodařilo najít zkušenou firmu v Česku, proto si povolala firmu z Koreje, která s tím má zkušenosti a používá vlastní know-how," řekl Jaromír Brunhofer, projektový manažer firmy Bovis, která pro Korejci pracuje v přípravné fázi stavby továrny.

Korejci přesazují stromy i pomocí helikoptéry

České firmy podle něj tvrdí, že úspěšně lze přesazovat jen stromy do pěti let stáří a maximálně pět metrů vysoké. Mezi stromy přemísťovanými v Nošovicích jsou některé až 60 let staré a vysoké i přes třicet metrů. "Mnohé mají cenu v řádu desetitisíců korun. Jsou tam lípy, břízy, smrky, olše, topoly," dodal.

Záchrana vzrostlých stromů v Koreji prý není nic výjimečného. Korejci prý ve své zemi dokonce přesazují velké stromy na horách pomocí helikoptéry. Přemístění asi tisícovky stromů v nošovické zóně bude Hyundai stát kolem 25 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Nošovičtí přijedou do Kolína na výzvědy

Na výzvědy a sbírat zkušenosti přijedou zástupci Nošovic v Moravskoslezském kraji do Kolína kvůli průmyslové zóně a především automobilce. V Kolíně již stojí...

Výběr článků

Načítám