Hlavní obsah

Kurz dolaru atakuje hranici 24 korun

PRAHA

Česká měna dosáhla nového rekordu k dolaru. To není v posledních dnech nic neobvyklého. S nadsázkou se dá říci: co den, to nový rekord. Hranice 25 korun padla teprve před třemi týdny, v pondělí se dolar prodával už za 24,18 koruny.

Foto: Jiří Velký
Článek

Důvod posilování, nejen české, ale většiny měn vůči dolaru, je stále tentýž, příliš silná evropské měna, od níž se kurz dolaru ke koruně odvozuje, a stále slábnoucí americká měna. Euro posilují i evropští politici, kteří náladu na trhu posilují výroky, že jim silné euro nevadí.

Americkou měnu v pátek posílili informace o stavu tamního trhu práce, brzy poté ale měna opět klesla. V pondělí se kurz dolaru k euru dostal na 1,2985, což je nejvyšší hodnota v historii. Předpovědi, že kurz evropské a americké měny bude brzy 1,30, se tak zřejmě splní dříve než na konci roku.

Podle ekonomů by však dolar mohl získat část svých ztracených pozic ve středu, kdy by měla americká centrální banka na situaci zareagovat a zvýšit úrokové sazby. Očekává se také příznivý komentář o stavu tamní ekonomiky, který by mohl americkou měnu také podpořit.

Reklama

Související témata:

Související články

Dolar nikdy nestál míň, je za 24,60 Kč

Česká koruna pokračuje v trhání rekordů vůči americké měně. V pondělí, ihned poté, co se otevřelo obchodování, posílila o dvacet haléřů a jeden dolar...

Výběr článků

Načítám