Hlavní obsah

Koruna posiluje, euro je pro Čechy nejlevnější za dlouhé roky

Novinky, tov

Koruna během středy prohloubila své mnohaleté rekordy, když posílila až na 24,83 koruny za euro. Byla tak nejsilnější od poloviny října 2012.

Foto: Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

Vývoj nahrává českým turistům, kteří například míří do hor v zemích platících společnou evropskou měnou. Může také přispět ke zlevnění zboží z dovozu, například elektroniky.

Podle ekonoma Komerční banky Františka Táborského koruně pomáhá nedávné zvýšení základních úrokových sazeb ČNB a rozdíl vůči eurovým sazbám.

ČNB nečekaně zvýšila úrokové sazby, hypotéky a úvěry podraží

Ekonomika

„Z pohledu investorů tak roste atraktivita koruny, která se následně promítá do její silnější hodnoty. Dnes se k tomu navíc přidala úspěšná aukce státních dluhopisů, která přilákala velký zájem investorů. Ti poptávali téměř trojnásobný objem státních dluhopisů, než bylo ministerstvo financí ochotno emitovat,” uvedl Táborský. Posílení nicméně považuje za dočasné.

Rozdíl vůči eurovým sazbám jako důvod, proč je koruna atraktivnější, vypíchl i ekonom Roklen Jan Berka.

„Menší roli je možné přisoudit určitému uklidnění světových trhů v souvislosti s šířením epidemie koronaviru. To podpořilo rizikovější měny, kam spadá i koruna,” řekl Novinkám Berka.

Řada továren zůstává v Číně kvůli koronaviru zavřená

Ekonomika

Některé ekonomy vývoj překvapil. „Je paradoxní, že i ve světle dnešních chmurných výsledků průmyslu eurozóny koruna dále posiluje,” komentoval ekonom Czech Fund Lukáš Kovanda. Upozornil, že posilují i další měny středoevropského regionu – polský zlotý a maďarský forint.

I on za posílením koruny vidí hlavně úrokové sazby. „Devizoví obchodníci jsou namlsáni jestřábí měnovou politikou České národní banky. Ta se celosvětově jako jediná minulý týden vydala proti proudu a své základní sazby zvýšila, čímž korunu dále zatraktivnila,” shrnul Kovanda.

Podle něj jde ale ze strany ČNB o krok sice odvážný, nicméně až příliš optimistický. Ekonomika totiž čelí rizikům ze zahraničí, jako je třeba zpomalení čínské ekonomiky kvůli epidemii koronaviru, které si vyžádalo uzavírání továren.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák vidí v blízké době prostor i pro další posilování koruny, ale v dlouhodobém časovém horizontu podle něj spíš oslabí.

„Zatímco v několikadenním až několikatýdenním výhledu nelze vyloučit další posílení koruny ještě hlouběji pod hranici 25 korun za euro, tak z několikaměsíční perspektivy se jeví pravděpodobnější variantou oslabení české měny na 25,40 koruny za euro. Domácí ekonomiku totiž pravděpodobně letos čeká další zpomalení. Slabá zůstane situace v průmyslu, a to jak v českém, tak i v německém,” odhadl další vývoj Novák.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám