Hlavní obsah

Koruna bude po rozhodnutí ČNB ukončit intervence dál oslabovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od minulého týdne, kdy Česká národní banka (ČNB) oznámila formální ukončení intervenčního režimu na podporu koruny, česká měna prudce oslabila. Její kurz vůči euru se poslední dva dny nachází na hranici kolem 24,2 Kč za euro, ani tam by se ale neměl propad zastavit. Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák vidí pro nadcházející týdny prostor pro další oslabování.

Článek

Minulý čtvrtek po rozhodnutí ČNB o ukončení intervencí koruna bezprostředně oslabila o jedno procento a její kurz vůči euru se vyšplhal nad 24 CZK/EUR. V úterý kolem 14. hodiny pak kurz podle dat serveru Patria.cz činil 24,227 CZK/EUR, což je nejslabší hodnota od konce prosince.

Novák však upozornil, že česká měna ještě před rozhodnutím centrální banky kontinuálně oslabovala již od května. „Ale toto oslabování nebylo nijak prudké, a tak unikalo větší pozornosti, ačkoliv v souhrnu koruna v období květen až červenec oslabila o zhruba tři procenta,“ řekl Novinkám.

Oslabování navíc podle něj bude v dalších týdnech pokračovat, a to právě v důsledku formálního ukončení intervenčního režimu.

ČNB za pololetí zadržela více padělaných peněz než za celý loňský rok

Ekonomika

„Ačkoliv ČNB od loňského října na podporu koruny neintervenovala, tak samotný fakt, že by intervenovat mohla, koruně pomáhal. Intervenční režim tak nad korunou pomyslně držel ochrannou roku, i když centrální banka již reálně neintervenovala. Zároveň v posledním zhruba roce ČNB akcentovala potřebu silné koruny. Srpnové zasedání ČNB tak podle mě v tomto směru přineslo změnu ve smyslu, že pro ČNB již není tak extrémně důležitý silný kurz koruny s tím, jak ustupuje inflace,“ myslí si Novák.

Když centrální banka naposledy intervenovala na podporu koruny, což bylo mezi květnem a říjnem loňského roku, tak se kurz vůči euru pohyboval kolem 24,7 CZK/EUR. Právě do tohoto pásma by se podle Nováka mohla koruna v nejbližších týdnech podívat.

ČNB nicméně ve svém čtvrtečním vyjádření kromě oficiálního ukončení intervencí uvedla, že bude „v rámci režimu řízeného plovoucího kurzu vždy z principu bránit nadměrným výkyvům kurzu koruny ohrožujícím cenovou či finanční stabilitu“.

„To je důvod, proč se domnívám, že pokud by koruna začala opravdu prudce a rychle oslabovat (řádově několik procent a hladina 25 CZK/EUR), tak ČNB zasáhne. Její devizové rezervy jsou stále enormně vysoké,“ dodal Novák.

ČNB na úrokovou sazbu nesáhla, ukončila ale intervence na podporu koruny

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám