Hlavní obsah

Kontroly obilí a masa z Ukrajiny neodhalily žádný nevyhovující vzorek

Kontroly českých dozorových úřadů u obilí, masa nebo vajec z Ukrajiny neobjevily nevyhovující vzorek. Není důvod, aby Česko zakazovalo dovoz těchto produktů, jako to udělalo Polsko, Slovensko a další země. Novinářům to ve čtvrtek řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Kontroluje se i import z Polska, Slovenska nebo Maďarska.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL).

Článek

Nekula zopakoval, že u každého vzorku dovezených potravin se dělá rozbor na přítomnost více než 400 zbytků účinných látek. Jde především o testy na přítomnost mykotoxinů nebo zbytků pesticidů, u všech vzorků se testuje i to, zda neobsahují těžké kovy jako olovo nebo kadmium.

Zemědělská a potravinářská inspekce v posledních týdnech odebrala 30 vzorků obilovin a mouky, většinu tvořila pšenice. „Chtěl bych zdůraznit, že zatím nebyl zjištěn nevyhovující vzorek,“ řekl ředitel SZPI Martin Klanica.

Ředitel veterinární inspekce Zbyněk Semerád uvedl, že systém kontrol zaručuje, že potraviny na českém trhu jsou zdravotně nezávadné. „V současné době jsme provedli 16 cílených kontrol,“ řekl.

Nekula uvedl, že k tématu dovozu zemědělské produkce z Ukrajiny se v posledních dnech objevovalo mnoho dezinformací.

Připomněl, že do ČR se z jiných zemí dovezlo pouze 4000 tun pšenice, což je méně než desetina procenta domácí produkce. Návrhy, aby Česko zavedlo zákaz dovozu z Ukrajiny, označil za populistické.

Drsný výsledek kontrol v obchodech: Hlodavci, jejich trus a plísně

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám