Hlavní obsah

Slovenští autodopravci přerušili blokádu přechodu s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po pondělním jednání ministrů dopravy členských zemí Evropské unie přerušili slovenští autodopravci částečnou blokádu hraničního přechodu s Ukrajinou Vyšné Nemecké-Užhorod. Unie autodopravců (UNAS) tam od pátku protestovala proti levné ukrajinské konkurenci. Organizace nicméně uvedla, že zůstává ve stávkové pohotovosti.

Foto: Profimedia.cz

Odstavené kamiony u slovenské obce Bidovce

Článek

Unie vyjádřila nespokojenost s tím, že jednání ministrů dopravy nenabídlo žádnou odpověď polským a slovenským dopravcům, kteří protestují proti udělení výjimky ukrajinským autodopravcům, kteří tak nebudou potřebovat přepravní povolení.

Slovenský ministr dopravy Jozef Ráž na jednání předložil požadavek slovenských dopravců na opětovné zavedení povolenek, ale zatím bez úspěchu. „Má to devastační dopady především na trhy států sousedících s Ukrajinou,“ upozornili slovenští autodopravci. Podle Ráže výzvu na přehodnocení postoje k povolenkám pro ukrajinské dopravce podpořilo ze zemí Visegrádské skupiny Polsko, Maďarsko a Slovensko, ale Česká republika zaujala neutrální postoj.

V průběhu částečné blokády hraničního přechodu s Ukrajinou pouštěli autodopravci ze Slovenska na Ukrajinu jen čtyři kamiony za hodinu, když v běžném provozu se zde vybavuje osm kamionů za hodinu. Blokáda nenarušila přepravu humanitární a vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a potravin.

Podle Ukrajinske pravdy čekalo v úterý ráno na slovenské straně hranice ve frontě 625 nákladních vozidel směřujících na Ukrajinu.

Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia se do protestu na hranicích nezapojilo.

Amatérismus, nezájem. Polská vláda schytává kritiku za neřešení zablokované hranice

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám