Hlavní obsah

Komisi pro cenné papíry vede Pavel Hollmann

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl do funkce nového předsedu prezídia Komise pro cenné papíry Pavla Hollmanna. V čele Komise bude pět let. Už v září ho do funkce jmenoval prezident Václav Klaus.

Foto: Petr Hejna
Článek

Šestapadesátiletý Hollmann je bývalý šéf pražské burzy.

"Jsem rád, že do čela prezídia přichází člověk s dlouholetou zkušeností z kapitálových trhů a člověk s odvahou řešit nové výzvy, které před Komisí stojí," komentuje příchod Pavla Hollmanna ministr financí Bohuslav Sobotka.

Omezení závislosti na státu

Nový předseda Komise soudí, že účastníci kapitálového trhu by se měli podílet na financování komise. K odstranění částečné či dokonce úplné závislosti úřadu na státním rozpočtu by mohlo dojít již během jeho pětiletého funkčního období. KCP letos dostala ze státního rozpočtu 124 miliónů korun.

Snížení závislosti na státních zdrojích by bylo podle komisaře dobré například pro motivování zaměstnanců a zvýšilo by otevřenost vůči trhu. Na druhou stranu by mohly vzrůst náklady účastníků a tím i investorů. Na vše by měla odpovědět zmíněná analýza. "Pokud to trh snese, není důvod, proč bych s tím (změnou financování) otálel. Bez analýzy by to ale bylo dobrodružství," podotkl Hollmann.

Vláda schválila nového předsedu do funkce již v květnu. Podle informací ministerstva financí se poté čekalo na bezpečnostní prověrku. Hollmann mezidobí vyplnil poradenskou prací pro ministra financí.

Odborníci Hollmannův příchod vítají

Do komise podle Martina Fuchse z Asociace pro kapitálový trh přichází člověk s bohatou praxí na kapitálovém trhu, což je pro budoucnost jeho účastníků prospěšné. "Hollmann nebude nastavovat kritéria, o kterých bude vědět, že by nebyla regulační, ale likvidační," vysvětlil.

Asociace investičních zprostředkovatelů hodnotila nového předsedu jako charismatického člověka. "Je to partner, který je silný a kterého můžeme respektovat. Považujeme ho za velice dobrou volbu," mínil její zástupce Martin Gardavský.

Pavel Hollmann

Hollmann je absolvent strojní fakulty ČVUT a držitel mezinárodně uznávaného manažerského titulu MBA, v minulosti například i šéf kladenského hokej.

Pracoval na burze více než deset let. Největší domácí trh cenných papírů, pražskou burzu, vedl od roku 1998.

Česká asociace obchodníků měla Hollmanna za osobu s jasnými představami o potřebách trhu, která navíc přinese "svěží vítr", svěřil se její prezident Martin Kozumplík. Dosavadní šéf KCP podle něj brookery spíš zavaloval vyhláškami.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám