Hlavní obsah

Kolem Bratislavy postaví nejdelší slovenský tunel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tranzitní doprava ve směru na české hranice by měla obejít hlavní město Slovenska přes tunel, který povede pod Malými Karpaty. Se svými 11,8 kilometry bude nejdelším slovenským tunelem a bude stát jednu miliardu eur (přibližně 24 miliard korun).

Foto: Národná diaľničná spoločnosť (NDS)

Vizualizace dálničního tunelu Karpaty.

Článek

Tunel Karpaty naváže na dálnici D4 u městské části Rača a propojí ji s dálnicí D2 u města Stupava západně od Bratislavy.

Podle kritiků však tunel nezlepší dopravní situaci v Bratislavě, protože tranzit z dálnice D2 směřuje většinou na Maďarsko a Rakousko, tudíž nový tunel se ve většině případů využívat nebude.

Obyvatelé bratislavské městské části Záhorská Bystrica a obce Marianka se přesto bojí zvýšeného hluku a neuklidil je ani příslib výstavby 600 metrů dlouhé hlukové stěny.

„Vnímáme několik problémů a rizik. Jsou to především logistika výstavby, vysoká dopravní zátěž a hluk,“ říká starosta Záhorské Bystrice Jozef Krúpa.

Slovenské ministerstvo dopravy zatím nechce mluvit o termínech zahájení a ukončení výstavby. „Mluvit o konkrétních termínech je momentálně předčasné,“ uvedl resort.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť (NDS).

Vizualizace obchvatu Bratislavy s dálničním tunelem Karpaty. Žlutá tečkovaná část je připravovaný tunel.

V České republice je nejdelším silničním tunelem Bubenečský tunel s délkou 3091 metrů. Tunel je součástí tunelového komplexu Blanka (5502 metrů).

Stavba D3 budí obavy z hluku i ztráty vody

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám