Hlavní obsah

Ke kontrole marží pumpařů využije stát síť Čepra

– Praha

Kvůli prudkému zvýšení cen pohonných hmot u tuzemských čerpacích stanic bude státní distributor paliv Čepro na internetu zveřejňovat strukturu jejich cen prodávaných u svých čerpacích stanic Euro Oil. V případě snížení spotřební daně na pohonné hmoty by toto zveřejnění mělo zabránit, aby si prodejci místo snížení cen paliv pouze navýšili své marže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Cena pohonných hmot v Česku vystoupala na rekordní hodnoty.

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku se tento týden vyšplhaly na nové rekordy, vzhůru je podle analytiků táhne drahá ropa. Na některých čerpacích stanicích se ceny benzínu dostaly nad 40 korun za litr. Ministerstvo financí však snížení spotřební daně zatím odmítá. Mezi hlavní argumenty odpůrců snížení spotřební daně na pohonné hmoty patří ten, že ceny by ani poté výrazně neklesly, protože prodejci by si o tuto částku zvýšili své marže.

Podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) patří spotřební daně do kompetence ministerstva financí Miroslava Kalouska (TOP 09). „On musí přijít s návrhem (na snížení spotřební daně na pohonné hmoty) a já budu první, který o tomto tématu bude chtít diskutovat,“ podotkl Kuba.

Státem vlastněná společnost Čepro, která bude strukturované ceny paliv zveřejňovat, nyní na tuzemském trhu provozuje 191 čerpacích stanic, což ji řadí na třetí místo v počtu pump a čtvrté místo podle objemu prodaných pohonných hmot.

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia kvůli rekordním cenám pohonných hmot ve čtvrtek opět zopakovalo požadavek na snížení spotřební daně z paliv. Kromě pomoci dopravcům a motoristům je sdružení dopravců přesvědčeno, že by snížení sazby přineslo i zvýšení výběru spotřební daně. Ceny pohonných hmot jsou v ČR totiž nejvyšší z okolních zemí, řada tranzitujících dopravců tak palivo tankuje v zahraničí, čímž státní rozpočet přichází o nemalé prostředky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám