Hlavní obsah

Kalousek nechce dávat povolenky zdarma, 50 miliard se mu hodí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) je proti tomu, aby české firmy dostaly zdarma část emisních povolenek pro roky 2013 až 2020. Jde o povolenky, které firmám umožňují vypouštět do ovzduší škodliviny. Mají hodnotu 46 miliard korun. Tyto poukázky měly firmy dostat výměnou za investice, které provedou ke zmírnění ekologických škod.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

S odkazem na dokumenty, které mají k dispozici Hospodářské noviny, Kalousek v rámci připomínkového řízení mezi ministerstvy napsal, že „zásadně nesouhlasí“ s tím, aby byly firmám povolenky bezplatně přiděleny. Podle něj je třeba myslet na příjmy rozpočtu, a najít tak kompromis mezi potřebami energetických firem a státu.

Kalousek by raději povolenky, které umožňují podnikům vypouštět skleníkové plyny, firmám prodal, a získal tak dodatečné příjmy do rozpočtu. Stát si může nárokovat až polovinu z prodaných povolenek, zbytek musí použít ministerstvo životního prostředí (MŽP) na snižování emisí.

Proč se nevyjádřila ostatní ministerstva?

HN uvedly, že pro české energetiky jde o překvapivou změnu, protože s povolenkami výměnou za investice do snižování emisí údajně počítaly už od roku 2008 a na jejich základě připravovaly své miliardové investiční plány.

Ekologický právní servis kritizuje, že ministerstvům byla odepřena možnost se k návrhu vyjádřit, a Kalouskův resort tak zůstal jediným, který se mu postavil. „Chalupovo ministerstvo při projednávání žádosti o přidělení bezplatných povolenek postupuje nestandardně. Do meziresortního řízení pozvalo jen ministerstva průmyslu a obchodu a financí, ostatní se o probíhajícím řízení ani nedozvěděla,“ uvedla mluvčí organizace Eliška Bartošová

30 miliard pro ČEZ

Na rozdíl od Kalouska považuje MŽP ministra Tomáše Chalupy (ODS) přidělení emisí výměnou za investice za unikátní program, který ročně povede k výraznému snížení emisí oxidu uhličitého. S návrhem souhlasí i ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Martina Kocourka (ODS), který před nástupem do vlády šéfoval dozorčí radě ČEZ.

Právě polostátní energetická firma ČEZ by mohla získat až dvě třetiny všech přidělených povolenek v hodnotě kolem 30 miliard korun. Vedení ČEZ tvrdí, že bez nich nebude schopna většinu investic uskutečnit. Například teplárny si stěžují, že bez bezplatných povolenek nebudou schopny dál fungovat.

Podle informací HN je ve hře také varianta, že by podniky sice povolenky získaly zdarma, zároveň by je ale musely zdanit. V současnosti se totiž z povolenek platí 32procentní daň, která má však od roku 2013 skončit. Podle tohoto návrhu by museli znečišťovatelé z darovaných povolenek platit daň i nadále.

Reklama

Výběr článků

Načítám