Hlavní obsah

Jihovýchodní Asie se sjednocuje po vzoru EU

ČTK, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BALI

Jihovýchodní Asie se do roku 2020 stane obrovskou zónou volného obchodu a ekonomické integrace podle vzoru EU. Plán transformace seskupení ASEAN na hospodářské společenství na 9. výročním summitu na indonéském ostrově Bali schválili nejvyšší představitelé členských zemí.

Foto: MP Praha

ilustrační foto

Článek

Plán nese označení "dohoda z Bali II" a předpokládá vytvoření jednotného trhu odstraněním cel a mimocelních bariér obchodu. Ekonomická integrace tak bude zahrnovat půl miliardy lidí a roční obchodní výměnu přes 700 miliard dolarů. "Byli jsme právě svědky přelomu v historii ASEAN," řekla indonéská prezidentka Megawati Sukarnoputriová.

Plán počítá i se zapojením největších asijských mocností - dohoda o volném obchodu mezi ASEAN a Čínou má být hotova do roku 2010 a následovat mají podobné pakty s Indií, Japonskem a Jižní Koreou. Po sjednání dohody o volném obchodu s Čínou vznikne v Asii největší společný trh světa pro téměř dvě miliardy lidí a s hrubým domácím produktem tří biliónů dolarů. Po přistoupení Indie a Japonska se do neomezovaného obchodu zapojí již tři miliardy lidí, tedy skoro polovina světové populace.

Epocha východní Asie

Zapojení Číny se jeví jako nezbytné, zatímco ještě před desetiletím šlo do východní Asie zhruba 75 procent přímých investic z USA, teď však tento poměr klesl na šest procent a 80 procent amerických investic jde do Číny. "Pokud spojíme síly, stane se Korea, členové ASEAN a celá východní Asie motorem růstu světové ekonomiky a 21. století bude epochou východní Asie," řekl v Indonésii na setkání s podnikateli jihokorejský prezident Ro Mu-hjon.

Jednání o ekonomických plánech měla přednost před politickými diskusemi. Atmosféru však kazily připomínky nedemokratických praktik vojenské junty v Barmě a věznění tamní disidentky Su Ťij. Barma, která je čerstvým členem ASEAN, slíbila představit jakousi "cestovní mapu demokratizace" země.

Japonský premiér Džuničiró Koizumi dal najevo, že seskupení by se nemělo bát mluvit o politických tématech. "Zdravé politické prostředí je nepostradatelné pro rozvoj obchodu a investic," řekl. Indie je však opačného názoru a již dříve označila nedemokratické praktiky v Barmě za "vnitřní záležitosti země". Barma zároveň popřela informace o špatném zdravotním stavu disidentky Aun Šan Su Ťij. "Nenazývejme to vězněním, ona je teď doma," dodala k tomu barmská ministryně zahraničí Win Aun.

Večer mají členové ASEAN hovořit s přizvanými představiteli Číny, Japonska a Jižní Koreje o severokorejské jaderné otázce. Tyto tři státy již dnes na okraj summitu uzavřely dohodu o spolupráci v řadě hospodářských a bezpečnostních otázek. Potvrdily i zájem vyřešit krizi kolem KLDR diplomatickou cestou.

ASEAN seskupuje Brunej, Barmu, Filipíny, Indonésii, Kambodžu, Laos, Malajsii, Singapur, Thajsko a Vietnam.

Reklama

Výběr článků

Načítám