Hlavní obsah

Jaderné elektrárny v Česku loni zvýšily výrobu elektřiny

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaderné elektrárny Temelín a Dukovany loni znovu zvýšily výrobu elektřiny, překonaly hranici 30 terawatthodin (TWh). Je to třetí největší produkce v historii ČR. Výroba meziročně vzrostla v obou elektrárnách.

Foto: ČEZ

Jaderná elektrárna Dukovany

Článek

Temelín a Dukovany dodaly do přenosové sítě v loňském roce dohromady 30,24 TWh elektřiny, o 0,3 TWh víc než v roce 2018. Šest jaderných výrobních bloků pokrylo více než třetinu výroby v České republice.

„Nárůst oproti minulému roku velmi zhruba odpovídá spotřebě přibližně sta tisíc průměrných českých domácností. Úplně spokojený nejsem. Jednoznačně platí, že nejvyšší prioritou pro nás vždycky bude bezpečnost, ve výrobě ale ještě vidím rezervy,” řekl šéf divize jaderné energetiky ČEZ Bohdan Zronek.

Výroba jaderných elektráren byla loni třetí nejvyšší v historii ČR, doposud byl rekordní rok 2013 s výrobou 30,7 TWh.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Hrubá výroba elektřiny v České republice podle výrobních zdrojů v procentech. Výhled podle státní energetické koncepce.

Temelín loni vyrobil 15,76 TWh elektřiny, meziročně o 0,1 TWh víc. Dukovany i přes delší odstávky spojené s rozsáhlými kontrolami a opravami vyrobily 14,48 TWh elektrické energie.

Nejvíce elektřiny v Česku se dosud vyrábí z uhlí, po jádru následují obnovitelné zdroje a plyn. Státní energetická koncepce do budoucna počítá s poklesem produkce elektřiny ze „špinavého” uhlí, kterou má nahradit jádro a obnovitelné zdroje. Na snižování emisí skleníkových plynů tlačí také Evropská unie.

Elektrárnu Počerady získá Tykač, ČEZ nevyužil opci

Ekonomika

Svaz průmyslu i někteří odborníci upozorňují na to, že Česko nabírá zpoždění při přípravě výstavby nových jaderných bloků, takže by v budoucnu mohlo být závislé na dovozu elektřiny nebo nuceno zvýšit výrobu proudu z plynu, který se dováží hlavně z Ruska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám