Hlavní obsah

Irové budou na Vysočině vyrábět technologie do aut

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HUMPOLEC

Irský výrobce sofistikovaných elektronických součástek pro automobily Connaught Electronics staví v ČR svou pobočku. Závod postaví v Jiřících u Humpolce. Práci by tu mělo najít asi 300 lidí, především vysokoškolsky vzdělaní technici a operátoři. Firma na Vysočině investuje 70 miliónů korun.

Foto: HZS Zlínského kraje

Foto z místa nehody.

Článek

Connaught Electronics například vyrábí technologii pro vyhledávání ukradených aut pomocí radarů, vícekanálové programovatelné vysílače a přijímače, bezdrátové kamery a elektroniku do aut.

"Hlavním přínosem této investice je vznik vysoce kvalitních pracovních míst pro inženýry z regionu, kteří zde budou pracovat s vyspělými technologiemi," řekl ředitel kanceláře agentury CzechInvest pro Velkou Británii a Irsko René Samek.

Nedostatek inženýrů

I přes poměrně vysokou nezaměstnanost si ale někteří investoři stěžují, že mají problém najít v ČR zaměstnance, které potřebují.

"V Jiřicích hodláme vybudovat závod světové úrovně. Už nyní intenzivně hledáme vhodné pracovníky, především na pozice ve středním managementu, což v tomto regionu není vůbec jednoduché," řekl ředitel Connaught Electronics Fergus Moyles.

Pracovní trh v ČR je špatně rozložen. Většina mladých lidí chce studovat humanitní obor, kdežto zaměstnavatelé se poptávají spíše po oborech technických. V Česku je nedostatek hlavně vysokoškolsky vzdělaných inženýry, strojařů, stavařů a odborníků na logistiku.

Connaught Electronics

Společnost má sídlo ve městě Tuam v západním Irsku. K jejím zákazníkům patří BMW, Daimler-Chrysler, Landrover, Jaguar, Toyota a Volvo. V Irsku nepůsobí žádná automobilka, a proto jsou veškeré její výrobky vyváženy do Velké Británie, kontinentální Evropy a Japonska.

Většina firem si tak své zaměstnance vyhlídne ještě na vysoké škole, a když vystudují, mohou do jejich firmy nastoupit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám