Hlavní obsah

Inspekce varuje před šarží rozinek z dovozu

– Praha

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) odhalili v jedné šarži rozinek značky Dr. Ensa slovenského výrobce Encinger SK zakázaný minerální olej. Šarži označenou E02220197C s minimální trvanlivostí do 4.dubna 2023 nařídili stáhnout z trhu, lidé by tyto rozinky neměli jíst.

Foto: SPZI, ČTK

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce našli v šarži rozinek značky Dr. Ensa vyrobených na Slovensku vysoký obsah zakázaného minerálního oleje, 21. července 2022. Nařídili její stažení z trhu.

Článek

„Laboratorní rozbor v akreditované laboratoři v potravině potvrdil přítomnost minerálního oleje v množství 1460 miligramů na kilogram. Tato látka se v potravinách vyskytovat nesmí,” uvedli inspektoři.

Nevyhovující šarži nařídili následně z trhu inspektoři stáhnout. „SPI doporučuje všem spotřebitelům, kteří mají danou šarži potraviny doma, aby ji nekonzumovali,” zdůraznil mluvčí SPZI Pavel Kopřiva.

Rozinky inspektoři našli konkrétně v prodejně Natural Pack ve Starovicích na Břeclavsku. „Potravinářská inspekce vložila dodatečnou informaci do evropského systému rychlého varování pro potraviny a krmiva RASFF, čímž umožní došetření a přijetí opatření v zemi výrobce potraviny,” dodal Kopřiva.

Tesco musí stáhnout paštiku z husích jater, inspektoři v ní našli levnější kuřecí

Ekonomika

Olej někdy výrobci do sušených rozinek přidávají, aby vypadaly lákavěji. Musí to ale být olej určený pro využití v potravinářství. Minerální olej je levnější, ale není určený ke konzumaci.

Rozinky s obsahem minerálního oleje od stejného výrobce, tedy společnosti Encinger SK, prodávané pod značkou řetězce Albert, odhalili inspektoři SZPI už loni na podzim.

Problematická šarže tehdy obsahovala 45,4 miligramu oleje na kilogram, obsah v nyní kontrolované šarži tak byl mnohonásobně vyšší.

Reklama

Výběr článků

Načítám