Hlavní obsah

Inflace v eurozóně je nejnižší za pět let

Meziroční míra inflace v zemích platících eurem klesla v červenci na 0,4 procenta z červnové hodnoty 0,5 procenta. Dostala se tak nejníže od vrcholu finanční krize před skoro pěti lety. Oznámil to ve čtvrtek evropský statistický úřad Eurostat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

V celé Evropské unii míra inflace zpomalila na 0,6 procenta z červnových 0,7 procenta. Ve srovnání s předešlým měsícem se pak spotřebitelské ceny v eurozóně i v celé osmadvacítce snížily.

Inflace v eurozóně je už dlouho výrazně pod cílovou úrovní, kterou má Evropská centrální banka (ECB) stanovenu těsně pod dvěma procenty. Je navíc pod úrovní jednoho procenta, kterou ECB označuje za "nebezpečnou zónu". Centrální banka proto na začátku června snížila základní úrokové sazby na nová historická minima a přistoupila rovněž k novým nekonvenčním opatřením na podporu ekonomiky.

Řecko a Portugalsko jsou v deflaci

Podle Eurostatu byla meziroční míra inflace v eurozóně v červenci nejnižší od října 2009. Tehdy ceny klesly o 0,1 procenta. K červencovému zpomalení nejvíce přispěly nižší ceny ovoce, zeleniny a telekomunikací. Vzhůru ji naopak táhly ceny v restauracích a kavárnách, ceny nájmů a také údržby motorových vozidel.

K největšímu meziročnímu poklesu spotřebitelských cen došlo v Bulharsku (–1,1 procenta), Řecku (–0,8 procenta) a Portugalsku (–0,7 procenta). Celkový pokles cenové hladiny – deflaci – považují ekonomové za nebezpečný, protože brzdí ekonomický růst. Lidé totiž odkládají výdaje v očekávání, že ceny dál klesnou, výrobcům klesají tržby a musejí omezovat produkci nebo propouštět.

Nejvíce inflace meziročně zrychlila v Rakousku (o 1,7 procenta). V České republice její míra činila 0,6 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám