Hlavní obsah

Inflace na Slovensku klesla pod 10 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst inflace na Slovensku po půldruhém roce zvolnil na jednocifernou hodnotu, v červenci spotřebitelské ceny stouply proti stejnému období loni o 9,7 procenta. V pondělí o tom informoval slovenský statistický úřad. Inflace zvolnila tempo už pátý měsíc v řadě, v červnu činila 10,8 procenta.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Ke zvolnění inflace přispělo kromě jiného pomalejší zvyšování cen potravin a nákladů na bydlení včetně energií, které mají dohromady největší podíl na výdajích slovenských domácností. Potraviny v červenci meziročně zdražily o 16,5 procenta, což je nejméně od loňského dubna. Ve skupině bydlení a energie ceny vzrostly o 8,4 procenta, což byl nejpomalejší růst od konce roku 2021.

Do vývoje meziroční míry inflace se promítlo také zrušení koncesionářských poplatků a meziročně levnější pohonné hmoty.

Letos v únoru, stejně jako loni v listopadu a prosinci, ceny zboží a služeb vzrostly v meziročním srovnání shodně o 15,4 procenta. To je nejrychleji za poslední více než dvě dekády.

Inflace v Maďarsku je 17,6 procenta, klesá šestý měsíc po sobě

Ekonomika

V červenci na Slovensku spotřebitelské ceny proti červnu klesly o 0,3 procenta, letos šlo o druhý meziměsíční pokles.

V České republice se meziroční míra inflace dostala na jednocifernou hodnotu už letos v červnu. V červenci zpomalila ještě více, a to na 8,8 procenta z červnových 9,7 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám