Hlavní obsah

Hrstka miliardářů rychle bohatne, polovina nejchudších nemá z růstu nic, tvrdí neziskovka

Nůžky mezi nejbohatšími a zbytkem světa se dál rozevírají. Čtyři pětiny bohatství (82 procent), vytvořeného loni ve světě, skončily u jednoho procenta nejbohatších lidí planety. Upozornila na to nezisková organizace Oxfam, která závěry svých analýz nerovností ve světě tradičně zveřejňuje v předvečer Světového ekonomického fóra v Davosu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Miliardářský boom není známkou kvetoucího hospodářství, ale příznakem neúspěchu ekonomického systému," prohlásila ředitelka Oxfam Winnie Byanyimaová během představení zprávy. Její poznatky odhalují, že „naše ekonomiky odměňují spíše bohatství než tvrdou práci miliónů lidí", dodala.

Podle studie Credit Suisse z roku 2016 vlastnilo jedno procento nejbohatších lidí planety 50,8 procent světového bohatství. Aktuální studie Oxfam uvedla, že 42 nejbohatších lidí světa vlastní stejné bohatství jako celá chudší polovina světa dohromady, uvedl server BBC.

„Vykořisťují lidi, kteří vyrábějí naše oblečení, montují naše mobily a pěstují potraviny, které jíme. Zajišťuje to stálou nabídku levných produktů, ale i tučné zisky firem a jejich bohatých investorů," burcovala ředitelka.

Hrstka nejbohatších dál bohatne, zatímco milióny lidí uvázly vinou nízkých platů v chudobě. Podle zprávy 3,7 miliardy lidí, tedy polovina lidí na Zemi, nezískaly z loňského světového růstu vůbec nic, zatímco jedno procento největších boháčů si strčilo do kapsy 82 procent loňských výsledků.

Kritizují daňové ráje i Trumpa

Oxfam vypočítal, že bohatství této ekonomické elity se od roku 2010, tedy krátce po propuknutí hospodářské krize v roce 2008, zvětšovalo v průměru o 13 procent ročně, tedy šestkrát rychleji než průměrné mzdy.

Vrcholem bylo období mezi březnem 2016 a březnem 2017, kdy počet lidí s majetkem přesahujícím miliardu dolarů (asi 21 miliard Kč) rostl tempem jeden miliardář každé dva dny.

Byanyimaová kritizovala vyhýbání se placení daní a daňové úniky jako hlavní příčinu globálních nerovností a vyzývala vedoucí představitele, aby omezili daňové ráje a vynakládali peníze na vzdělávání, zdravotní péči a pracovní místa pro mladé lidi.

Šéfka Oxfamu obzvláště kritizovala amerického prezidenta Donalda Trumpa, očekávaného v Davosu, za vytvoření „vlády miliardářů" a za nové daňové zákony, z kterých mají prospěch největší boháči, a ne obyčejní Američané.

Nejvíce postiženy celosvětovou nerovností jsou podle Oxfamu pracující ženy, neboť stále vydělávají méně než muži a zpravidla mají hůře placenou a nejistou práci.

V bohatství dominují muži

„Na celém světě ženy vydělávají méně než muži a jsou nadměrně zastoupeny v hůře placených profesích a v pracovních pozicích s nejistou perspektivou. Stejně tak z deseti nových miliardářů je devět mužů," konstatovala zpráva.

I časopis Forbes na prvních pět míst svého žebříčku nejbohatších lidí na světě loni umístil samé muže. [celá zpráva]

Světové ekonomické fórum dříve odhadlo, že potrvá ještě 217 let, než ženy budou vydělávat stejně jako muži a na pracovišti dosáhnou rovnosti.

Nepřesná čísla, jasný trend

Oxfam vyzval vedoucí představitele chystající se do Davosu, aby se postarali o to, že ekonomika bude fungovat pro všechny, a ne pouze pro bohatou menšinu.

Analytici pro server BBC upozornili, že čísla ze studie nelze považovat za zcela přesná. Zatímco nejbohatší lidé zveřejňují údaje o majetku například kvůli burzovnímu dohledu, nejchudší země vedou méně přesné statistiky. V loňské studii Oxfam uvedl, že osm největších boháčů vlastní polovinu majetku světa, letos ale toto číslo upravil na 61 lidí - prý díky zpřesněným údajům. Jde ale o dost dramatické zpřesnění. Někteří chudí podle statistik přitom nejsou vůbec chudí - třeba dobře vydělávají, ale zároveň splácejí velmi vysokou hypotéku či úvěr ze studií.

I když čísla nejsou zcela spolehlivá, podle ekonomů nelze zpochybnit fakt o obrovské nerovnosti, na kterou Oxfam v Davosu upozorňuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám