Hlavní obsah

Globus se vyhne pokutě 183 milionů, odškodní dodavatele

Řetězec obchodů Globus místo zaplacení pokuty 183 milionů korun odškodní své dodavatele za to, že je tlačil k využívání účetního systému Markant, který nepotřebovali. Ve středu o tom v tiskové zprávě informoval mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: Globus

Globus

Článek

„Společnost Globus má podle navržených závazků oslovit některé ze svých dodavatelů a nabídnout jim možnost vrácení plateb, které tito dodavatelé v roce 2016 až 2018 odváděli za služby poskytované v rámci systému Markant a za něž se jim nedostalo náležitého protiplnění,” uvedl mluvčí.

ÚOHS se jednáním Globusu zabýval už v roce 2017 a v prvostupňovém rozhodnutí mu původně uložil pokutu 183 milionů korun, což byla dosud nejvyšší uložená sankce za zneužití zákona o významné tržní síle. Řetězec podal proti rozhodnutí rozklad a předseda ÚOHS následně rozhodnutí úřadu zrušil a vrátil mu případ k novému posouzení.

„Při opětovném posuzování dal úřad na základě rozhodovací praxe v případu Kaufland přednost odškodnění dodavatelů před pokutou,” řekl mluvčí úřadu Martin Švanda.

Globus podle úřadu v období od 6. března 2016 do 30. června 2017 podmiňoval vzájemnou obchodní spolupráci s dodavateli uzavřením úplatné smlouvy a zapojením se do tzv. systému Markant. Systém nabízel účetní služby, které dodavatelé nepotřebovali. Pokud by se ale do něho nezapojili, hrozilo jim ze strany Globusu ukončení spolupráce.

Billa a Penny pokutu zaplatily

„Úřad závazky navržené společností Globus posoudil jako dostatečné k nápravě závadného stavu a pod podmínkou splnění závazků správní řízení zastavil. Účastník řízení je povinen úřad o postupu plnění závazků průběžně informovat,” uvedl ÚOHS. Letos v únoru dostaly pokutu za stejné jednání i řetězce Billa a Penny Market, za to, že požadovaly od svých dodavatelů poplatek, označovaný jako RBG bonus. Šlo ale v podstatě o zalistovací poplatek za to, že od nich odebírají zboží. Pokutu v souhrnné výši 167 milionů korun společnosti akceptovaly a zaplatily.

Na úpravě smluv s dodavateli se už v srpnu antimonopolní úřad dohodl také s řetězcem Albert a zastavil proti němu správní řízení kvůli možnému zneužití významné tržní síly.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám