Hlavní obsah

Firmy začaly opět nabírat. Zaměstnance hledá hlavně automobilový průmysl

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Automobilky a výrobci automobilového příslušenství budou letos v Česku nabírat dohromady kolem dvou tisíc zaměstnanců. Sedm set lidí potřebuje do konce léta kolínská TPCA, další stovky lidí přijmou společnosti Ideal Automotive, Johnson Controls a Faurecia.

Foto: Archiv, Právo

Automobilka TPCA

Článek

V roce 2013 většina firem nové zaměstnance nenabírala vůbec, některé naopak propouštěly.  Pozitivnější  je prognóza na letošní rok a potvrzují to i čísla z úřadů práce, podle nich od začátku roku ubylo přes 50 tisíc nezaměstnaných. [celá zpráva]

Nejvíce volných míst nabízí firmy působící v automobilovém průmyslu. Kolínská automobilka TPCA očekává zvýšený zájem o nové modely malých městských vozů. Nábor pracovníků se zde týká především dělnických pozic. Automobilka potřebuje obsadit do konce léta téměř 700 nových pozic.

Firma rozšířila náborové aktivity i do okolních regionů, počítá s tím, že za prací by mohli dojíždět nebo se přestěhovat například lidé ze severu Čech, kde je vysoká nezaměstnanost.

Foto: David Ryneš, Novinky

Nábory v automobilovém průmyslu v 2014

Stovky nových pracovníků bude potřebovat také automobilka Škoda Auto, která se připravuje na výrobu nového SUV (spekuluje se o názvu Snowman) ve východočeských Kvasinách. Kdy přesně se nábor uskuteční, automobilka zatím neupřesnila.

„V souvislosti s ohlášenou novou investicí v závodě Kvasiny se předpokládá vytvoření několik stovek pracovních míst a další pracovní místa v dodavatelské síti. Detailnější informace ohledně této investice budou k dispozici až v nadcházejícím období,“ řekl Novinkám mluvčí Škoda Auto Josef Baláž.

Poptávka po nových automobilech se odrazila také u dodavatelských firem. Německý výrobce součástek pro kufry aut, Ideal Automotive, na podzim zaměstná u Stříbra na Plzeňsku až 600 lidí.

Americká společnost Johnson Controls vyrábějící autodíly hodlá investovat několik miliard korun do rozšíření výroby. Na Lounsko tak přináší přes 500 volných pracovních míst.

Francouzský výrobce autosedaček Faurecia připravuje v Nýřanech u Plzně novou výrobní linku, která dá práci dalším 200 lidem.

Středeční zpráva navíc potvrdila informace, že do průmyslové zóny Triangle na Žatecku míří korejský výrobce pneumatik Nexen. Zastupitelé Ústeckého kraje budou schvalovat prodej pozemku firmě. Nová továrna by měla zaměstnat až dva tisíce lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám