Hlavní obsah

Finance opět nabídnou lidem spořicí dluhopisy

Aktualizováno

Ministerstvo financí bude od pondělí 19. května do 4. června nabízet lidem v rámci jarní emise spořicí státní dluhopisy. Uvedlo to v pátek ministerstvo a dodalo, že upisovací období může zkrátit. Objem emise úřad neuvedl s tím, že čeká na reakci trhu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dluhopisy jsou pro občany Česka i cizince. Koupit je mohou také občanská sdružení, nadace a nadační fondy, obecně prospěšné společnosti, zahraniční neziskové společnosti, kraje, města a veřejné vysoké školy.

O předchozí emise státních spořicích dluhopisů, s nimiž začal bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), byl mezi lidmi velký zájem.

Loni si MF půjčilo ve dvou emisích spořicích státních dluhopisů 38,8 miliardy korun. Podle Strategie financování a řízení státního dluhu pro letošní rok počítá ministerstvo s vydáním spořicích dluhopisů v letech 2014 až 2016 za deset až 50 miliard korun ročně v závislosti na poptávce.

Objem bude zřejmě menší

Podle některých informací by měl být objem emise nižší než v minulých letech. Ministerstvo prý v minulosti čelilo kritice, že si stát půjčuje od občanů příliš draho a že na kapitálovém trhu by mu velcí investoři poskytli peníze levněji.

„Cílem jarní emise je především zachovat nabídku spořicích dluhopisů pro občany se zájmem o nejkonzervativnější a nejstabilnější formu zhodnocování úspor, nikoliv maximalizovat výši poptávky,“ naznačil omezení rozsahu emise ministr financí Andrej Babiš.

Dluhopisy bude možné objednat na téměř 900 pobočkách České spořitelny, Československé obchodní banky a Komerční banky. Přes pobočky České pošty na rozdíl od předchozích emisí nebude možné dluhopisy objednat.

Stát nabízí tři typy spořicích dluhopisů, dva jsou známy z předchozích let. Jde o pětiletý reinvestiční s průměrným ročním výnosem necelá dvě procenta a sedmiletý protiinflační dluhopis. Novinkou v nabídce je variabilně úročený dluhopis, který je vhodný zejména pro ty investory, kteří očekávají v následujících letech růst krátkodobých úrokových sazeb.

V předchozích emisích si dluhopisů s nominální hodnotou jedna koruna museli zájemci koupit minimálně 1000 kusů. Stejně tak tomu bude nyní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám