Hlavní obsah

Fernet Stock zamířil do Vietnamu

PLZEŇ

Vietnam se stal po Thajsku druhou exotickou zemí, kam letos zamířila oblíbená česká lihovina - Fernet Stock. Jeho výrobce Stock Plzeň expedoval dnes první zkušební dodávku 1500 litrů tohoto nápoje. Informoval ředitel prodeje Radek Svoboda. Počítáme s dalším posílením exportu minimálně o čtvrtinu, uvedl generální ředitel Martin Petrášek.

Foto: Blanka Kovandová

Polovina cestovatelské dvojice - Miroslav Náplava na snímku Petra Horkého vyměnil za maketu jiného cestovatele - Emila Holuba

Článek

Podle Petráška se letos český legální trh lihovin - zejména vinou připravovaného zvýšení spotřební daně - propadne o deset až 15 procent. Podle něj je dodávka určena zejména pro luxusní restauraci s českým pivovarem v Saigonu, jejímiž klienty jsou zahraniční hosté a diplomaté. Tato první vlaštovka prověří podmínky a zájem trhu. "Chceme export rozšířit a mít širší okruh zákazníků," dodal.

Už v únoru vyvezl Stock do Thajska 10 000 litrů obyčejného a citronového fernetu. Podle Svobody jsou trhy jihovýchodní Asie pro Stock velmi zajímavé nejen kvůli velikosti, ale také díky tomu, že hořké a bylinné lihoviny tam mají tradici. Letošní prodej v tomto teritoriu ale nedokázal přesně odhadnout.

"Finišujeme přípravy na export do Spojených států a Ruska," potvrdil Svoboda. S Amerikou začne likérka nejdéle do konce prvního pololetí, ruský trh se má pro ni už letos stát druhým nejvýznamnějším exportním odbytištěm. Ještě v prvním pololetí tam začne firma vyvážet všechny všechny tři druhy fernetů.

Klíčovým trhem podniku zůstává Slovensko, kde se prosazují především fernety, díky nimž tam má podnik čtvrtinový podíl na trhu v kategorii hořkých a bylinných lihovin. K tomuto teritoriu loni přibyla další odbytiště jako Finsko, Španělsko a Slovinsko. Jedná se o vývozu do Kanady, Austrálie a Velké Británie. Největší tuzemská likérka loni vyvezla 1,82 milionu litrů lihovin, což je sedm procent produkce a meziroční zvýšení o 47 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám