Hlavní obsah

Farmáři ze Slezska věří v polovinu úrody jablek. Mrazy zde řádily méně než ve zbytku Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento týden zmapovali škody po dubnových mrazech také ve Slezsku. Například v Životických sadech v Havířově mají šedesát hektarů jabloní, dva hektary švestek a malou výměru angreštu. Farmáři doufají, že budou mít letos aspoň polovinu úrody jablek. Švestky dopadly bohužel hůře, škody na nich jsou až osmdesátiprocentní.

Životické sadyVideo: Denisa Doležalová, Novinky

 
Článek

„Letošní jaro bylo i ve Slezsku atypické. Pamětníci za posledních šedesát let nic takového nepamatují. Vegetace je ve stavu o měsíc dříve, než bývá. Normálně u nás stromy kvetou až 22. dubna, letos začaly ke konci března,“ řekl ve středu Novinkám ředitel Životických sadů Jiří Dulava.

Dodal, že dubnové mrazíky je ale naštěstí postihly daleko méně než sadaře z Čech.

„V Čechách ty noční mrazy dosahovaly po několik hodin až minus sedm stupňů, my jsme se dostali s minimem na nějakých minus 2,3 stupně a trvalo to šest hodin. Takže nějaké škody budou, my je odhadujeme na třicet až padesát procent,“ upřesnil Dulava.

V Životických sadech pěstují až patnáct odrůd jablek. Podle Dulavy je škoda u každé odrůdy jiná.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Ředitel Životických sadů Jiří Dulava ukazuje současný stav jabloní.

Hrozí mrazové jizvy

„Například tady ta jablka Golden, si myslím, že budou odrůdou, která bude nejméně postižená. Tyto stromy už totiž byly po odkvětu. Vývoj plůdku už byl v takovém stavu, že ho mráz nedokázal plně zlikvidovat,“ ukazoval ředitel sadů s tím, že problé ještě mohou být mrazové jizvy.

„Jde o zlatavý povrch jablka po dozrání. To jablko je pak diskvalifikované z první kategorie do dvojky a prodává se jen jako moštové jablko,“ líčil Dulava. Podotkl ale, že u švestek bude letošní úroda špatná, a to asi jen kolem dvaceti procent.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Současný stav havířovských jabloní.

„Máme nějaké mrazové pojištění, ale to je z pohledu celkových nákladů nevýznamné plnění. Uvidíme, co vypíše ministerstvo zemědělství. Samozřejmě pokud se ministerstvo rozhodne podpořit sadaře jakýmkoliv způsobem, tak se budeme snažit toho využít,“ shrnul Dulava.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Na jabloních jsou vedle sebe plody velikosti lískového oříšku i květy.

Poprvé Májový den

Do Životických sadů se 1. května vydalo několik stovek lidí, kteří si je v rámci dne otevřených dveří prohlédli.

Zároveň si lidé i v místní farmářské prodejně, která rozšířila svůj sortiment o další produkty lokálních farmářů, nakoupili různé druhy jablek, hrušek, ale i brambory a zeleninu.

Májový den se zde pro veřejnost konal poprvé, sady totiž na konci minulého roku koupilo město Havířov. To chce získat do vlastnictví i tamní pronajaté pozemky od zemědělského půdního fondu. Tomu v Životických sadech patří zhruba třicet sedm hektarů.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

O jablka a další ovoce a zeleninu je v Životických sadech zájem.

Rekordní sklizeň v Životických sadech zaznamenali v roce 2018, šlo o 1900 tun. Průměrně zde však ročně sklidí od 1100 do 1400 tun.

Sady byly založeny v roce 1991. Životická jablka mají dlouholetou tradici a v minulosti získala řadu prestižních ocenění, mimo jiné i na soutěži Zahrada Čech – Litoměřice.

Pěstují zde např. známé odrůdy jablek Golden, Idared, Jonagold, Gala, Braeburn, Najdared a Šampion. Poslední výsadba je z roku 2021 odrůdy Najdared.

Budou jablka za 50 korun? Stromy pomrzly v Česku i v Polsku

Ekonomika
Související témata:
Sady Životice

Výběr článků

Načítám